• Kategorier

  • Arkiv från 5 maj 2005

  • Kalender

  • free counters
  • wordpress visitor counter
  • RSS Merit Wager

    • Utan rubrik lördag, 6 juni, 2020
        Sedan den 5 maj 2005 har jag ideellt granskat, redovisat, översatt, kommenterat och publicerat ofta unikt material, särskilt miggornas rapportering. Om ni uppskattar texterna, informationen, rapporterna, kommentarerna, stöd gärna via Subscribe med 1 krona om dagen = 30 kronor i månaden, eller med valfritt belopp via Donate, Swish eller Bankgiro.  Alla bidr […]

Iraqi Airways säljer resor till Bagdad och MCA har sju flygningar i veckan från Sverige till norra Irak

iraqi-airwaysAnnons i Expressen den 18 april 2009

Asylsökande från Irak hävdar att det är absolut omöjligt för dem att återvända till sitt hemland, att det är livsfarligt, att de kommer att dö (!?) om det återvänder och att de därför absolut måste få asyl och uppehållstillstånd i Sverige.

Men hur är det då möjligt att så många irakier tydligen reser till Bagdad från Sverige, att Iraqi Airways ser det som lönsamt både att annonsera i en stor (kanske fler) dagstidning och att ha kontor i Stockholm och dessutom en speciell agent i Södertälje?

Samtidigt flyger också MCA direkt mellan Stockholm och Erbil (i norra Irak, irakiska Kurdistan) och mellan Malmö och Erbil. På rutten Stockholm – Erbil finns tydligen underlag för två flyg på fredagar. Och på rutten Stockholm – Sulaymaniah går ett flyg på tisdagar och två på fredagar, alltså tre flygningar i veckan.

mca-airlinesEnbart MCA har alltså passagerarunderlag nog för att upprätthålla fem flygningar i veckan till norra Irak – bara från Sverige. Dessutom varje lördag och varje söndag från Malmö till Erbil.

MCA gör alltså, enligt sin tidtabell, sju flygningar i veckan från Sverige till norra Irak!

Det kan inte finnas två parallella verkligheter: en som gör det helt omöjligt för irakier att vistas i Irak och därför måste de få uppehållstillstånd i Sverige, och en som gör att det går utmärkt att resa hem – så utmärkt att det lönar sig att köra hela sju flygningar i veckan till norra Irak  från Sverige och att det lönar sig för Iraqi Airways att annonsera här om resor till Bagdad!

Dessa parallella verkligheter bör Migrationsverket analysera när de gör sina asylbedömningar. Irakiska kurder har knappast grunder för att få uppehållstillstånd i Sverige. Skyddsbehov kan finnas i enstaka, individuella fall, men generellt sett kan det inte vara särskilt stort. Samma analys börjar kanske gälla allt fler andra irakier också.

Varje asylansökan ska prövas individuellt. Det finns människor från Irak som kan ha behov av skydd i enlighet med utlänningslagen, t.ex. från olika minoriteter, bland dem kristna. Men det faktum att Iraqi Airways har en speciell agent i Södertälje som säljer biljetter till Bagdad förvånar dock något. De flesta irakiska asylsökande i Södertälje är ju kristna…

Någonstans är det fel, det kan knappast vara rimligt att en del söker asyl från det land som en massa andra reser fram och tillbaka till utan problem.

© Vid citat eller användande av information i texten,
var vänlig ange källan!
%d bloggare gillar detta: