• Kategorier

  • Arkiv från 5 maj 2005

  • Kalender

  • free counters
  • wordpress visitor counter
  • RSS Merit Wager

    • Utan rubrik lördag, 6 juni, 2020
        Sedan den 5 maj 2005 har jag ideellt granskat, redovisat, översatt, kommenterat och publicerat ofta unikt material, särskilt miggornas rapportering. Om ni uppskattar texterna, informationen, rapporterna, kommentarerna, stöd gärna via Subscribe med 1 krona om dagen = 30 kronor i månaden, eller med valfritt belopp via Donate, Swish eller Bankgiro.  Alla bidr […]

Journalister tar sig alltför stora friheter

Lars Adaktusson skriver i sin kolumn med rubriken Förlorad trovärdighet med dolda inspelningar i Svenska Dagbladet den 22 april bland annat:

Synsättet att journalistkåren är överordnad andra samhällsfunktioner bygger på en självbild och ett förhållningssätt som leder till att grundläggande principer om sanning och rättstrygghet förminskas. I jakten på journalistiska avslöjanden är integritetskränkningar legitima – dolda inspelningar, falska förespeglingar och lögn blir medel för ett helgat ändamål.

Men journalistfacket och de redaktioner som förespråkar användning av integritetskränkande metoder ikläder sig ett ansvar – för urholkningen av rättssäkerheten men också för en devalvering av den egna yrkesetiken.

Lars Adaktusson har helt rätt i att många journalister sätter sig själva över andra och agerar både oetiskt och integritetskränkande. Jag har själv hört journalister uttrycka att de har ett ”kall”, att de har rätt att ta till vilka metoder som helst för att ”avslöja” sådant de vill avslöja – en sorts hybris och ett fjärmande från etik och moral som är skrämmande. Många journalisters självsyn har drag av självgodhet och av att de är makthavare (kanske dags att granska dem?), på samma sätt som politiker och andra personer på olika höga samhälls- och näringslivsposter.

Journalister som forsar fram och likt ångvältar kör över andra människor för att de inte gillar deras åsikter eller vad de säger och gör, förstör för andra journalister som vill arbeta med hederliga och schyssta metoder. Adaktusson skriver också:

Journalister som förvandlar sig själva till privatspanare och infiltratörer förminskar sin egen yrkesroll. Vem som helst klarar att hänga på sig en dold mikrofon – få har kunnandet, professionaliteten och uthålligheten som krävs hos en undersökande reporter.

James Bond-metoderna med dolda mikrofoner och inspelade telefonsamtal ska användas ytterst sparsamt och bara när det absolut inte på annat sätt går att få fram något som är av stor vikt för allmänheten att känna till och som omöjligt går att gestalta och beskriva på något annat sätt. Journalister som okynnesaktigt använder ”spionmetoder” måste skärpa sig, de bidrar starkt till att misstron mot dem ökar, och de drar tyvärr hederliga och ”riktiga” journalister med sig.

Läs hela Lars Adaktussons kolumn.

%d bloggare gillar detta: