• Kategorier

  • Arkiv från 5 maj 2005

  • Kalender

  • free counters
  • wordpress visitor counter
  • RSS Merit Wager

Resebrev nr 1, från Syrien

syriens-flaggaDen oförtröttliga Birgitta Elfström, jurist och f.d. beslutsfattare på Migrationsverket har rest ut på en av sina otaliga resor till Mellanöstern. Här skickar hon ett resebrev från Syrien.

birgitta-elfstromMin man Arne, jag och två vänner har bytt ut salta havsvindar pa den svenska västkusten mot en blandning av ljumma, jasmindoftande vindar och lukten av avgaser i Damaskus. Solen skiner, gatorna bullrar av trafik och trafikpolisen står mitt i gatan och dirigerar.

omayad-moskenI den gamla bazaaren Souk el Hamadieh myllrar det av turister och infödda. Affärerna ar sprängdfyllda med varor, den ena mera guldig och glittrig än den andra. Omayadmoskén och kyrkor är välbesökta platser. Unga killar och kostymklädda äldre man susar omkring i nya BMW, Jaguar eller Hummer.

Här är det mode att skjuta upp sina Ray Ban solglasögon i pannan och le lite coolt. Mobiltelefonförsäljning måste vara en mycket lukrativ bransch. Alla verkar prata i telefon oavbrutet, eller skicka sms. Jag spanar efter spår efter finanskrisen, men ser inga.

En man säger: ”Ni gör fel i Sverige, gör som vi betala cash, låna aldrig”. En annan man säger: ”Vi har hållit oss utanför Bushgänget .

sveriges-flaggaEn man på gatan hör att vi pratar svenska. Han säger att han är kurd och har flyttat tillbaka från Sverige till norra Irak. Han säger vidare ”Det är fint i norra Irak, allt är lugnt och tryggt”. Då frågar jag varför kurder i Sverige inte flyttar tillbaka till norra Irak. ”Ni ger ju dem pengar utan att de behöver jobba, de får pengar från socialen i Sverige, i Irak måste de jobba”, säger han.

Vi pratar med en man som har en vin- och spritbutik. Han har kommit på en bra nya affärsmetod. Han säljer ”take away drinkar”. Affärerna går bra. Unga killar köper drinkar och fräser sen ivag i bil. Ägaren säger: ”Det gäller att vara innovativ”.

I Damaskus blommar pelargonior, rosor, krasse och klockmalva. Operahusets program är fullspäckat. Vi promenerar längs den gamla smalspåriga järnvägen som byggdes 1893. Den är sen några ar tillbaka nerlagd. Men bara tillfälligt, sägs det.

Man känner sig alltid välkommen till Syrien! De satsar stort på turism numera. De har insett att det är en god inkomstkälla.

%d bloggare gillar detta: