• Kategorier

  • Arkiv från 5 maj 2005

  • Kalender

  • free counters
  • wordpress visitor counter
  • RSS Merit Wager

    • Utan rubrik lördag, 6 juni, 2020
        Sedan den 5 maj 2005 har jag ideellt granskat, redovisat, översatt, kommenterat och publicerat ofta unikt material, särskilt miggornas rapportering. Om ni uppskattar texterna, informationen, rapporterna, kommentarerna, stöd gärna via Subscribe med 1 krona om dagen = 30 kronor i månaden, eller med valfritt belopp via Donate, Swish eller Bankgiro.  Alla bidr […]

Resebrev nr 3, från Libanon

birgitta-elfstromDen oförtröttliga Birgitta Elfström, jurist och f.d. beslutsfattare på Migrationsverket har rest ut på en av sina otaliga resor till Mellanöstern. Här skickar hon ett nytt resebrev från Libanon. Och här finns Resebrev nr 1, från Syrien och Resebrev nr 2, från Libanon.

Färden går till Tyr

Det är jobbigt med oljudet och stressen i Beirut. Det är inte ens lugnt nattetid. Bilar tutar och folk spelar hög musik pa bilradion. Medelålders man går till ”Turbo Masssage” efter att ha parkerat sina stadsjeepar utanför. Vi tar lokalbussen till  det lugnare Tyr. Kycklingburar stuvas in under bussätena som saknar all fjädring och sitter löst. Vi sjunker nästan ner till golvet. En svartklädd mamma med ett litet barn på armen börjar att röka. Ytterligare två personer bolmar for fullt. Vi som inte röker börjar att hosta. Jag reser mig upp och ber alla att sluta bolma. Den svartklädda mamman snäser och fnyser. Övriga rökare slänger ut sina cigaretter genom de öppna bussfönstren. Därefter förmanar jag dem att sluta röka eftersom det förstör hälsan. Många i bussen ler. Tur att jag talar lite arabiska…

Vi ser sönderbombade hus och flera broar som reparerats efter de senaste israeliska bombningarna 2006. Vi ser också stora bananplantager, apelsin- och citronlundar.

feniciskt-skepp-som-byggs-i-tyr-i-libanonI hamnen i Tyr byggs det ett feniciskt skepp enligt gammal tradition. Många fiskebåtar har just kommit in med sin fångst.

hotelletVi tar in på ett hotell som delvis är från 1000-talet. I källaren finns gamla grottor som byggts om till pub och diskotek. Vi tar en simtur i havet och ser ruinerna efter stora romerska palats. Vi ser även flyktinglägret Rashedieh och i fjärran Israel.

kyrkbildI centrum av Tyr finns maronitiska kyrkan; grekiskortodoxa, grekiskkatolska, latinska kyrkor, krusadernas katedral, protestantiska kyrkan, sunni- och shiamoskeer. På det islamiska universitetet studerar män och kvinnor från alla de olika religiösa samfunden.

Pa gatorna kör pappor med både hustru och barn på sina motorcyklar och mopeder  som passagerare. De små barnen sitter ofta i pappans knä och hjälper honom att styra. Ingen bär hjälm. Solen skiner och vi njuter av den arabiska maten. Vi köper några meter tyg i souken.

%d bloggare gillar detta: