• Kategorier

  • Arkiv från 5 maj 2005

  • Kalender

  • free counters
  • wordpress visitor counter
  • RSS Merit Wager

    • Utan rubrik lördag, 6 juni, 2020
        Sedan den 5 maj 2005 har jag ideellt granskat, redovisat, översatt, kommenterat och publicerat ofta unikt material, särskilt miggornas rapportering. Om ni uppskattar texterna, informationen, rapporterna, kommentarerna, stöd gärna via Subscribe med 1 krona om dagen = 30 kronor i månaden, eller med valfritt belopp via Donate, Swish eller Bankgiro.  Alla bidr […]

Juristen Birgitta Elfström om verkställighet av utvisningar av dem som inte fått tillstånd att stanna i Sverige

Birgitta Elfström är jurist och har tidigare arbetat på Migrationsverket, bland annat som beslutsfattare. Hon är också Mellanösternexpert och har besökt länderna i området otaliga gånger. Hon skriver så här:

Återvändandeåretbirgitta-elfstrom

Regeringen satsar under innevarande år på att asylsökande som fått slutligt avslag på sina ansökningar om uppehållstillstånd skall återvända hem. År 2009 har utsetts till återvändandeåret.

Det är mer än pinsamt att Sverige skall behöva satsa extra pengar på det som är en självklarhet: att den som inte har fått uppehållstillstånd skall återvända till sitt hemland. Det är också en självklarhet att en person alltid har rätt att både lämna sitt hemland och att återvända dit. Det är då också pinsamt att Sverige skall behöva teckna avtal om återtagande med Irak för att kunna verkställa utvisningsbeslut dit av irakiska medborgare. Läs om avtalet här.

Det borde vara en självklarhet att Sverige sätter press på Irak och andra länder som – i strid med internationella bestämmelser – vägrar att ta emot sina medborgare. Det borde vara en självklarhet att vägra närmare handelsförbindelser med stater som uppträder på sådant sätt.

Sveriges regering har sagt att den vill sätta fart på affärsförbindelserna med Irak och nyttja utlandsboende irakier eftersom de har unika kunskaper om affärskultur, politik, religion och språk. Men regeringen får inte bli hemmablind! Folket i Sverige behöver stöd och hjälp. Det går t.ex. åt mängder av skattepengar till att söka efter personer som fått utvisningsbeslut och att transportera dem till sina hemländer. Det går också åt mycket skattepengar till att ge dem bidrag för att åka tillbaka till sina hemländer.

I radioprogrammet Konflikt i lördags kunde vi höra hur irakier uppförde sig på det chartrade planet till Irak. De skrek, slog, sparkade och hotade med övergrepp. Det borde vara en självklarhet att svenska myndigheter vid nästa s.k. charterresa till Irak tar med sig irakiska säkerhetsvakter utsända och bekostade av den irakiska ambassaden i Stockholm för att inte äventyra icke irakiers säkerhet och liv. Jag förutsätter att alla de som var med på den här resan till Irak hade fått en rättssäker prövning av sina asylansökningar i Sverige. Då tar jag för givet att det på det chartrade planet inte fanns med kristna, statslösa palestinier, jezidier och mandéer. Läs UNHCR:s rapport om Irak.

Jag undrar hur länder i Mellanöstern skulle reagera om svenskar sökte uppehållstillstånd där och vägrades detta. Skulle de ha en lika mesig återvändandeprocess som Sverige?

%d bloggare gillar detta: