• Kategorier

  • Arkiv från 5 maj 2005

  • Kalender

  • free counters
  • wordpress visitor counter
  • RSS Merit Wager

    • Utan rubrik lördag, 6 juni, 2020
        Sedan den 5 maj 2005 har jag ideellt granskat, redovisat, översatt, kommenterat och publicerat ofta unikt material, särskilt miggornas rapportering. Om ni uppskattar texterna, informationen, rapporterna, kommentarerna, stöd gärna via Subscribe med 1 krona om dagen = 30 kronor i månaden, eller med valfritt belopp via Donate, Swish eller Bankgiro.  Alla bidr […]

Debatt i SVT om invandring och integration

svt-debattI Debatt i SVT1 den 21 maj handlade det om:

Har den svenska integrationsmodellen havererat helt? Debatt lyfter på locket och frågar ansvariga politiker hur visionen för att skapa ett helt Sverige ser ut.

Det är en enormt stor gåta varför svenskarna inte fattar att det helt enkelt inte går att ”tvångsintegrera” vare sig svenskar och invandrare! Inte ens när de ser det med egna ögon under decennier tror det att det är omöjligt. Likaså är det en stor gåta hur de kan tro att integration ska kunna fungera smidigt när hundratusentals människor från helt andra levnadsförhållanden, med helt andra samhällssystem och med totalt annorlunda religiös och kulturell bakgrund på kort tid kommer till ett litet land som Sverige. Det är ju en total omöjlighet!

Politiker, medier, s.k. experter etc borde öppna ögonen, vakna upp, se verkligheten och tala om den i stället för att försöka slå blå dunster i ögonen på folk. Problemen och motsättningarna kommer bara att trappas upp och öka oavsett hur mycket folket i integrationssvängen utreder, diskuterar, betalar ut bidrag och håller seminarier.

Många invandrare säger själva att de passiviserats och att det inte ställts några krav på dem och att de kan leva 10, 15 år och, i en del fall, hela sina liv i utanförskap och på bidrag utan att något händer.

Sanningen – den som ingen verkar vilja erkänna – torde vara att det helt enkelt inte finns någon quick fix! Och – faktiskt – att det har kommit alldeles för många människor till Sverige som varken vill eller kan finna sig till rätta här. Invandrare som medverkade  i Debatt – bland dem S-kvinnan Nalin Pekgul – sa det som många invandrare säger överallt: att människor från Mellanöstern ofta är rasister gentemot afrikaner (svarta) och ser ner på svenskar. Varför vill de vara här? Varför återvänder de inte så snart det överhängande hotet som de flytt ifrån upphört? Det är relevanta frågor. Varför talar man inte högt om rasismen och fientligheten från invandrarnas sida utan enbart om att svenskarna är rasistiska eller främlingsfientliga?

Sverige har bäddat för de problem som nu finns i samhället och som bara kommer att bli större och värre. Som man bäddar får man ligga. Och dessvärre tvingas alla ligga i den här bädden, också de som aldrig velat att det skulle bli så här.

OBS! En god vän till mig, själv invandrare från ett utomeuropeiskt land och väletablerad och integrerad efter 30 år i Sverige, påpekar att hon tillhör första generationens invandrare och att man kan integrera snabbare än på 2, 3, 4 generationer ”om viljan finns”. Men viljan finns kanske inte ens hos alla…  Självklart finns det personer som t.ex. min goda vän och hennes familj som är helt integrerade efter 30 år här och med barn födda i Sverige. Och det finns många som samexisterar alldeles utmärkt. Men det är ju bevisligen inte så, generellt..
%d bloggare gillar detta: