• Kategorier

  • Arkiv från 5 maj 2005

  • Kalender

  • free counters
  • wordpress visitor counter
  • RSS Merit Wager

    • Utan rubrik lördag, 6 juni, 2020
        Sedan den 5 maj 2005 har jag ideellt granskat, redovisat, översatt, kommenterat och publicerat ofta unikt material, särskilt miggornas rapportering. Om ni uppskattar texterna, informationen, rapporterna, kommentarerna, stöd gärna via Subscribe med 1 krona om dagen = 30 kronor i månaden, eller med valfritt belopp via Donate, Swish eller Bankgiro.  Alla bidr […]

Första folkmordsrättegången någonsin i Finland

Finlands flaggaJag har följt fallet i mer än två år, sedan april 2007. En del länkar i mina inlägg fungerar tyvärr inte längre, men mina texter finns kvar, bland annat här:
Finland: Folkmordsmisstänkt häktades i Borgå – 7 april 2007
Anklagelserna mot rwandiern tidigare kända – 11 april 2007
Nya vittnesmål om folkmordsmisstänkt – 16 april 2007
Rwanda vill att pastor utlämnas – 15 maj 2007
Misstankar mot rwandier bekräftades– 11 juni 2007
Finland: Polisen förhör fler i Rwanda – 3 augusti 2007
Utredningen i Rwanda drar ut på tiden – 23 augusti 2007

Den 1 juni 2009 meddelas att den rwandiske mannen, som suttit häktad i Vanda i två år, nu åtalas för folkmord. Rättegången inleds i Borgå tingsrätt senare i år. Det här är första gången som någon står åtalad för folkmord i Finland.

Mannen, som kom till Finland 2003 och sökte asyl, misstänks för delaktighet i folkmordet i Rwanda 1994. Under en period på hundra dagar mördade extrema hutuer närmare 800 000 tutsier eller hutuer som ansågs skydda eller samarbeta med tutsier.

Mannen som själv är hutuer, och ursprungligen flydde från Burundi till Rwanda, var en av de ledande gestalterna i Rwandas baptistkyrka. Under sin vistelse i Borgå har han varit aktiv inom Metodistkyrkan.

Trots att brottet inte har begåtts i Finland kan han på grund av brottets karaktär åtalas i Finland. Maximistraffet för folkmord är livstids fängelse.

Källor: Yle, Helsingin Sanomat m.fl.
%d bloggare gillar detta: