• Kategorier

  • Arkiv från 5 maj 2005

  • Kalender

  • free counters
  • wordpress visitor counter
  • RSS Merit Wager

    • Utan rubrik lördag, 6 juni, 2020
        Sedan den 5 maj 2005 har jag ideellt granskat, redovisat, översatt, kommenterat och publicerat ofta unikt material, särskilt miggornas rapportering. Om ni uppskattar texterna, informationen, rapporterna, kommentarerna, stöd gärna via Subscribe med 1 krona om dagen = 30 kronor i månaden, eller med valfritt belopp via Donate, Swish eller Bankgiro.  Alla bidr […]

Finländare betalade femton tjetjeners flykt

Finlands flaggaDen finlandssvenska IT-företagaren och frilansjournalisten Mikael Storsjö misstänks ha organiserat illegal invandring till Finland. Storsjö betalade för 15 tjetjeners flygresor från Istanbul till Helsingfors.

Polis och gränsbevakning har förhört Mikael Storsjö och genomfört husrannsakan i hans hem för att hitta bevis för att han står bakom organiserad illegal invandring och försöker för sin del visa att Storsjö tagit emot pengar för att hjälpa flyktingarna. Men Storsjö säger att han handlat helt öppet:

Jag finansierade tjetjenernas resa från Istanbul till Helsingfors med min egen magra kassa. De har undersökt mina penningtransaktioner, men inte förstått att summorna har gått ut, inte kommit in.

Också Storsjös hustru och en av de tjetjenska flyktingarna är misstänkta för att ha organiserat illegal invandring. Mikael Storsjö igen:

Det betraktas dessutom som grovt för vi misstänks vara organiserade. Det kan ge ett straff på mellan 4 månader och 4 år.

Det var under påskhelgen som Storsjö flög till Istanbul för att ordna tjetjenernas resa till Finland.

Jag har känt många av dem i flera år och kan deras öden och bakgrund. Att ordna deras resa var mycket odramatiskt. Det var bara att köpa biljetter på rutten Istanbul – Helsingfors – S:t Petersburg. De har ju ryska pass så det var inget problem. Att de sedan kom på att stanna i Helsingfors är en annan sak.

Någon människosmuggling var det inte frågan om. Flygbolagen tar emot passagerare om de har giltiga handlingar. Kontrollen är noggrann, för  om det visar sig att destinationsorten inte tar emot passageraren så måste passagerarna flygas tillbaka och då på flygbolagets bekostnad. Storsjö berättar vidare:

Tjetjenerna flög i tre olika grupper, med olika flygbolag. Jag betalade ungefär 200 euro per biljett. Det var ekonomiskt acceptabelt för mig.

Storsjö säger att han inte har någon organisation bakom sig. Några privatpersoner har dock skjutit till lite respengar. Orsaken till att Storsjö vill hjälpa tjetjenerna är deras svåra situation i Turkiet där de inte har fått vare sig flyktingstatus eller uppehållstillstånd.

Gränsbevakningen i Finland misstänker att två av tjetjenerna har gjort sig skyldiga till förfalskning av urkund. De kom med falska pass. Enligt Storsjö talade de två tjetjenerna som reste med falska pass genast om för gränsbevakningen att deras pass var falska.

Storsjö påpekar att han hela tiden har kört med öppna kort och att han inte dolt något för myndigheterna. Därför tycker han det är märkligt att myndigheterna dramatiserar det hela.

Man skickar sju man till min lilla tvåa för att göra husrannsakan. Det var knappt så de fick plats. Och i mitt fall är allt solklart. Jag har berättat precis hur det har gått till. I allmänhet vet man ju inte vilka vägar flyktingarna kommer då det ligger äkta kriminalitet bakom. Varför de är så intresserade av mig begriper jag inte.

Tjetjenerna befinner sig nu på en flyktingförläggning i Finland.

Källor: YLE och HBL
%d bloggare gillar detta: