• Kategorier

  • Arkiv från 5 maj 2005

  • Kalender

  • free counters
  • wordpress visitor counter
  • RSS Merit Wager

    • Utan rubrik lördag, 6 juni, 2020
        Sedan den 5 maj 2005 har jag ideellt granskat, redovisat, översatt, kommenterat och publicerat ofta unikt material, särskilt miggornas rapportering. Om ni uppskattar texterna, informationen, rapporterna, kommentarerna, stöd gärna via Subscribe med 1 krona om dagen = 30 kronor i månaden, eller med valfritt belopp via Donate, Swish eller Bankgiro.  Alla bidr […]

Smugglande finländsk diplomat persona non grata i Ryssland

Läs först Det låter som en film…, “Konsulns beteende inte föredömligt”, enligt not och “Fallet Anton har skadat förtroendet mellan Finland och Ryssland”.

Den 8 juni meddelade det ryska utrikesministeriet den finländska ambassadören i Ryssland Matti Anttonen, att konsul Simo Pietiläinen inte längre är önskvärd i Ryssland. Utrikesministeriet i Finland bekräftar detta.

Enligt ryssarna bröt konsuln både mot ryska lagar och mot Wienavtalet som reglerar diplomatiska och konsulära relationer.

Anton smugglades ut av sin far med hjälp av Pietiläinen vid konsulatet i S:t Petersburg den 9 maj. Anton gömde sig i diplomatbilens bagageutrymme.

EU:s justitieministrar diskuterade fallet Anton i Luxemburg den 8 juni. Enligt Helsingin Sanomat bad de Finlands justitieminister Tuija Brax (Gröna) att berätta om fallet för dem. Hon säger till HS:

I de internationella medierna har det endast diskuterats att en finländsk diplomat hjälpte till att smuggla barnet. Därför är det bra att jag fick berätta hur mycket arbete som gjorts längs med officiella kanaler före incidenten.

Fallet Anton har också fått mycket uppmärksamhet i ryska medier. Bakgrunden är en vårdnadstvist mellan Anton finländske far och hans ryska mamma. År 2007 fick föräldrarna gemensam vårdnad om pojken, men mamman förde Anton utan lov till Ryssland i mars 2008.

Källa: HBL, Svenska Yle + HS
%d bloggare gillar detta: