• Kategorier

  • Arkiv från 5 maj 2005

  • Kalender

  • free counters
  • wordpress visitor counter
  • RSS Merit Wager

    • Utan rubrik lördag, 6 juni, 2020
        Sedan den 5 maj 2005 har jag ideellt granskat, redovisat, översatt, kommenterat och publicerat ofta unikt material, särskilt miggornas rapportering. Om ni uppskattar texterna, informationen, rapporterna, kommentarerna, stöd gärna via Subscribe med 1 krona om dagen = 30 kronor i månaden, eller med valfritt belopp via Donate, Swish eller Bankgiro.  Alla bidr […]

Johanna Korhonen förlorade mot Alma Media

Läs först Lapin kansa fick inte lesbisk chefredaktör (4.10 2008), Halv ursäkt av chefredaktören för Lapin Kansa (6.10 2008) och Finländarna positiva till homosexuell chefredaktör (13.10 2008.

lapin-kansaHelsingfors tingsrätt ansåg att tidningen Lapin Kansa hade goda skäl att ifrågasätta Johanna Korhonens förtroende som chefredaktör när de gav henne sparken.

Tingsrätten anser att förtroendet är av central betydelse på posten som chefredaktör och att den förutsätter ärlighet och gott omdöme. Det avgörande för domen var, enligt tingsrätten, inte Alma Medias missuppfattning om Johanna Korhonens sexuella läggning. Istället fäste rätten sig vid att Korhonen bland annat avslöjat utnämningen till chefredaktör för en konkurrerande tidning, innan utnämningen offentliggjorts. Johanna Korhonen säger i en kommentar till Hufuvudstadsbladet:

Domen kom som en chock. Om det här inte är diskriminering, så vad är det då? Det känns som om allt jag sagt har saknat värde. Vi kommer definitivt att överklaga domen.

Konflikten mellan Johanna Korhonen och mediekoncernen Alma Media blossade upp i höstas när Korhonen fick sparken som chefredaktör för tidningen Lapin Kansa, innan hon ens hunnit börja.

Korhonen hade krävt skadestånd på 230 000 euro (drygt 2,5 miljoner kronor) , men tvingas nu betala rättegångskostnader på 8 000 euro (ca 89.000 kronor). Hon kommer att överklaga beslutet till hovrätten.

Alma Media, som äger tidningen, hävdade att uppsägningen berodde på bristande förtroende i och med att Korhonen hade gett ”vilseledande information” om sina familjeförhållanden i anställningsintervjun. Korhonen menade att uppsägningen berodde på att företagsledningen inte tyckte om att hon lever i ett lesbiskt förhållande.

Källor: Hbl och Svenska Yle
%d bloggare gillar detta: