• Kategorier

  • Arkiv från 5 maj 2005

  • Kalender

  • free counters
  • wordpress visitor counter
  • RSS Merit Wager

    • Utan rubrik lördag, 6 juni, 2020
        Sedan den 5 maj 2005 har jag ideellt granskat, redovisat, översatt, kommenterat och publicerat ofta unikt material, särskilt miggornas rapportering. Om ni uppskattar texterna, informationen, rapporterna, kommentarerna, stöd gärna via Subscribe med 1 krona om dagen = 30 kronor i månaden, eller med valfritt belopp via Donate, Swish eller Bankgiro.  Alla bidr […]

”Är det några som bryr sig är det Journalistförbundet”

Här finns min kolumn i Svenska Dagbladet, publicerad  den 10 juni, som handlar om facket, arbetsgivare och LAS. Och här kan man läsa om Wanja Lundby-Wedins replik på den texten, den 11 juni. Och den 12 juni replikerar också Journalistförbundet i SvD, under rubriken Är det några som bryr sig är det Journalistförbundet.

Eftersom SJF i sin replik bland annat skriver ”För detta ska inte bemanningsföretagen klandras”, så passar jag på att klippa in ett citat ur min kolumn så att det inte undgår någon att jag inte på något sätt vänder mig mot bemanningsföretagen:

Det är inte bemanningsföretagen jag vänder mig emot. De behövs inom olika branscher för att kunna hyra ut personal som efterfrågas under vissa tider, och de måste givetvis ta betalt. De ska dock inte ta över stora delar av hel- eller halvstatliga företags personal och sedan skicka tillbaka dem dit igen. Det är skatte- och avgiftsfinansierade företags sätt att massavskeda folk och sedan ta tillbaka dem på helt andra villkor som kan ifrågasättas.

Det är intressant att läsa Journalistförbundets replik när man som jag har hört otaliga Journalistförbundsanslutna säga att de har mycket litet förtroende för förbundet, att de inte kan vänta sig någon kraftfull hjälp därifrån men att dyrt, det är det. Givetvis inte alla, men många, är missnöjda. De säger att de skulle gå ur SJF om det inte var för att de vill ha sina pressleg som förbundet av någon anledning har monopol på. Det finns frilansande journalister som säger att de inte får något stöd av SJF utan att de aktivt och med kraft motarbetas av facket. Inget gott betyg åt ett förbund som borde ha muskler och förmåga att föra sina medlemmars talan med stor kraft.

Freet logoGör studiebesök hos journalistförbundet och frilansjournalisternas förbund i Finland, som verkar tar verklig strid för sina medlemmar! Läs t.ex. notisen i Hbl med rubriken Sanomas frilanskontrakt förbjuds tillsvidare.och här, på Finlands frilansjournalisters förbund kan man – om man behärskar finska – läsa hela texten.

Förresten: Någon kanske kan skapa ett pressleg som gäller för alla dem som inte vill betala upp till närmare 4.000 kronor om året (för frilansar) för att få det från SJF. Just thinking…

%d bloggare gillar detta: