• Kategorier

  • Arkiv från 5 maj 2005

  • Kalender

  • free counters
  • wordpress visitor counter
  • RSS Merit Wager

Så fostras konflikträdda och lättkränkta människor

sveriges-flaggaSverige är ett land med väldigt många som känner sig kränkta, diskriminerade och sexuellt trakasserade. Därför finns också i lilla Sverige en Super-DO”, en diskrimineringsombudsman som man kan vända sig till också när sådant som är helt normalt och vardagligt i andra länder ”känns jobbigt” eller får en att ”må dåligt”. På DO:s sajt finns t.o.m. en så märklig rubrik som lyder: ”Riskerar du att diskriminera”!!!!!

Otroligt mycket energi och kraft slösas i detta land på att känna sig kränkt, diskriminerad, sexuellt trakasserad, ha det jobbigt och må dåligt. Om människor ryckte på axlarna lite oftare åt dumma kommentarer, gick vidare i livet och kanaliserade sin energi på något produktivt och konstruktivt så skulle Sverige kunna vara ett toppenland. Särskilt om tillvaron också kryddades med rejäla doser konflikter emellanåt, och då menar jag alltså att man rensar luften och är rak i sin kommunikatioon med arbetskamrater, släkt och vänner. Inte att man utlyser blodshömnd och krigar och slåss. Men att man inblir rejält arg ibland i ställt för att spela ett spel där munnen ler och ögonen säger något helt annat. För att man tror att det är ”the end on the world” att hamna i koflikt med någon eller helt enkelt bara ha olika åsikter i en fråga och gå vidare med vetskapen att ”vi tycker inte lika”.

Det finns hur många exempel som helst på förtryckande drag hos ett folk som har haft fred i hundratals år och som har en god ekonomisk välfärd och ingenting verkligt stort att oroa sig (som krig och diktatur etc). Och här kommer ett tydligt exempel på hur man formar människor till konflikträdda, ängsliga och fega typer genom att göra en höna av en fjäder och alltså blåsa upp något litet till enorma proportioner och trycka in dem i den svenska pk-mallen:

Allsvenska kaptener sågar Zlatans utspel, informerar en rubrik i Sport-Expressen den 12 juni. Där kan man läsa att:

De allsvenska lagkaptenerna ställer sig tveksamma till Zlatan Ibrahimovics attack på Kim Källström.

I artikeln talas alltså om ”Zlatans attack” och ”Zlatans utfall” mot en lagkamrat. Ingenstans i den artikeln står det vad det är för hemskt och fruktansvärt som den attacken/utfallet handlar om! I ett litet försök att mildra (också typiskt för konflikträdda!) det hemska som Zlatan sagt och gjort säger en spelare från ett annat lag:

Men Zlatan som jag känner till honom är väldigt känslostyrd och spontan i sina kommentarer. Jag tror säkert att han efteråt ångrade vad han sagt.

Så nu ska man pådyvla Zlatan ånger och ursäkta hans attack (som jag som läsare fortfarande inte vet vari den består) med att han är ”väldigt känslostyrd”. Underförstått: att vara känslostyrd är inte bra, då är man inte som behärskade svenskar som hellre trycker ner sina känslor än hamnar i en konflikt. Så oförskämt att nedvärdera Zlatan på det sättet! Också den här kommentaren från ytterligare en annan spelare är för mig ”typiskt svensk” på ett negativt sätt:

Det är klart att man som lagkapten ska kunna kritisera sina lagkamrater, men det måste skötas på rätt sätt. Allt sånt där kan man ta i omklädningsrummet i halvtid eller efter matchen. Kritiken ska vara konstruktiv, och i rätt forum.

Så här fostras mesiga, fega, konflikträdda, ängsliga, pk-människor med förkrympta känsloliv!

Och vad var det då som var så hemskt, som Zlatan hade gjort? Efter lite letande hittade jag det i ett klipp i Expressen tv. Zlatan sa om lagkamraten Kim Källström att:

Han har spelat för mycket vänsterback, det är vad han har gjort.

Jag får dåndimpen! Heja, Zlatan!

%d bloggare gillar detta: