• Kategorier

  • Arkiv från 5 maj 2005

  • Kalender

  • free counters
  • wordpress visitor counter
  • RSS Merit Wager

Finland: Kontaktperson för migrationsfrågor placerad i Etiopien

migriEn  kontaktperson för migrationsärenden, Berit Kiuru, har inlett sitt arbete i Addis Abeba, Etiopien i början av juni, meddelar Migrationsverket i Finland.

Utöver Migrationsverket arbetar hon för utrikesministeriet, Gränsbevakningsväsendet, inrikesministeriets polisavdelning och centralkriminalpolisen. Hon ingår i personalen vid den finska beskickningen i Addis Abeba i Etiopien. Europeiska unionens fond för yttre gränser stöder projektet genom att finansiera hälften av kostnaderna.

Berit Kiuru har som uppgift att delta i bekämpningen av olaglig inresa och människohandel i samarbete med myndigheter i andra länder. Vid sidan av sitt ordinarie arbete biträder och utbildar hon personalen vid den finska beskickningen i Addis Abeba, speciellt vid behandlingen av ansökningar om uppehållstillstånd i samband med familjeanknytning.

Somalier, som ansökt om att få komma till Finland för familjeåterförening, intervjuas huvudsakligen i Addis Abeba. Kontaktpersonen biträder och utbildar även andra finska beskickningar i Afrika och deltar i behandlingen av ansökningar om uppehållstillstånd för studerande vid beskickningen i Abuja, Nigeria.

Förutom att Finland har skickat en egen kontaktperson har Finland också avtalat med det ungerska migrationsverket om ett intensivt samarbete vid bekämpningen av olaglig inresa och människohandel. Ungern har motsvarande kontaktpersoner i Egypten, Nigeria och Turkiet. Samarbetet omfattar bland annat informationsutbyte.

Reflektion: Det är inte lite som ingår i den här kontaktpersonens arbetsuppgifter! Hon kan knappast ligga på latsidan, mingla på cocktail partyn, sippa drinkar vid poolen eller åtnjuta kortare arbetstid på fredagar…

%d bloggare gillar detta: