• Kategorier

  • Arkiv från 5 maj 2005

  • Kalender

  • free counters
  • wordpress visitor counter
  • RSS Merit Wager

”Sönderslitet familjeliv och mängder av oro” är väl ändå inga asylskäl?

Det är 1,5 år sedan Semira, hennes mor och hennes två småsyskon kom till Sverige och ett halvår senare till Kind. De kom från Montenegro och med sig i bagaget hade de ett sönderslitet familjeliv och mängder av oro.

Mamman hade gått igenom en svår skilsmässa och snarast flytt ut ur hemlandet. Vårdnaden om barnen fick hon med sig, men hennes psyke hade fått törnar som fortfarande lever kvar.

Så börjar en artikel i Borås Tidning. Den har rubriken Semira hoppas få stanna – men snart är hoppet ute.

Det är svårt att förstå att man publicerar en sådan artikel i en seriös tidning. Om man skriver en artikel om det här fallet så borde det göras någotsånär objektivt och man borde ströva efter att ge läsarna korrekta uppgifter att bilda sig en uppfattning på.

Hur synd det än må vara om dessa människor så är det ändå så, att ”ett sönderslitet familjeliv och mängder av oro” och ”en svår skilsmässa”, inte ger rätt att asylinvandra till Sverige. Det finns inget stöd i utlänningslagen för asylinvandring på sådana grunder och några andra grunder för uppehållstillstånd anges inte i artikeln.

Myndigheterna har, så vitt man kan bedöma utifrån artikeltexten, gjort fel som inte för länge sedan utvisat dem som lämnat in en uppenbart ogrundad asylansökan. Beslut om utvisning borde ha kommit omedelbart och familjen borde ha återvänt till sitt hemland för 1,5 år sedan. Hur synd det än är om familjen och alla andra som har slitna familjeliv och genomgår svåra skilsmässor runt om i världen så kan man alltså inte invandra till Sverige på de grunderna.

Om man önskar en helt fri invandring till Sverige så bör man arbeta för att utlänningslagen i sin nuvarande form skrivs om och att alla krav på asyl- eller skyddsskäl, liksom också alla krav förknippade med lagen om arbetskraftsinvandring, tas bort. Men så länge lagen ser ut som den gör så borde seriösa medier belysa invandringsfrågor på ett korrekt sätt och säga något om hur utlänningslagen ser ut.

Med sådana här artiklar mister allmänheten ännu mer av sin redan nu ganska lilla tilltro till asylprocessen och sin tro på att de demokratiskt fattade besluten om en reglerad invandring efterlevs.

Notera att det är oseriös journalistik, och svenska myndigheter jag vänder mig mot, inte mot individer som chansar på att få ett bättre liv i Sverige.

© Vid citat ur min text, var vänlig länka hit
så att hela texten kan läsas och inte bara
lösryckta ord eller meningar.
%d bloggare gillar detta: