• Kategorier

  • Arkiv från 5 maj 2005

  • Kalender

  • free counters
  • wordpress visitor counter
  • RSS Merit Wager

”Hur kan SIDA bygga ett sådant skrytbygge utan att se till att det blir ett självgående projekt? ”

SIDA och Betlehem

Solen skiner i Betlehem. Det är inte så mycket folk på Manger Square men desto fler befinner sig inne i Födelsekyrkan. Där gråter turister och kysser golvet i kryptan där Jesus sägs ha kommit till världen. En grupp spanska turister är klädda i långa vita kåpor. De sjunger och ber utanför kryptan.

Bethlem Peace CentreIntill födelsekyrkan ligger Betlehem Peace Center, ett stort stenkomplex, byggt och finansierat av SIDA. Det ar tyst där inne. Jag ber att få använda deras toalett. ”Tyvärr är den stängd”, säger en ur personalen. Jag vädjar om ett besök, särskilt som jag är svensk. Jag tänker på mina skattepengar som gått till detta center.

BPC kontorDet ordnar sig. Sedan får jag höra att Betlehem Peace Center hotas av stängning inom kort. Pengarna är slut. För ett år sedan slutade SIDA att skicka pengar. Personalen har inte fått någon lön. Nu är det kris om inga pengar kommer.

Jag undrar: Hur kan SIDA bygga ett sådant skrytbygge utan att se till att det blir ett självgående projekt? Skäms SIDA, om ni inte skickar mera pengar! Om SIDA inte gör det så är alla de satsade pengarna kastade i sjön. Vad kostade det här projektet som blir meningslöst när det tvingas stänga? Svenska skattepengar måste hanteras på ett mera kompetent sätt!

Det är juristen och f.d. beslutsfattaren på Migrationsverket, Birgitta Elfström, som skrivit texten. Hon befinner sig tillsammans med sin man Arne Malmgren (som också varit beslutsfattare på Migrationsverket) och barnbarnet Amanda, jur.stud., på Västbanken. Huvudanledningen till resan är att de skall vara rättegångsobservatörer i israeliska militärdomstolar på Västbanken. Men de har också tänkt hinna med lite insyn i kultur, politik och religion.
© Vid citat, var vänlig länka hit så att
hela texten kan läsas, inte bara
lösryckta ord eller meningar.
%d bloggare gillar detta: