• Kategorier

  • Arkiv från 5 maj 2005

  • Kalender

  • free counters
  • wordpress visitor counter
  • RSS Merit Wager

Svenskt floskelmantra: ”Alla människor har lika värde”

En 12-årig pojke anmäldes försvunnen den 23 maj, alltså för 34 dagar sedan. Var är han? Är han efterlyst? När gick efterlysningen i så fall ut? Och viktigast: har Polisen satt in samma resurser som skulle ha satts in om ett svenskt barn försvunnit? Om inte: Varför inte?

Det är ett floskelmantra i Sverige att alla människor har lika värde. Liksom det är ett floskelmantra att vi lever i en demokrati och i en rättsstat. Och att ”Sverige är ett civiliserat land”. Det är tomt prat om det går till som i fallet med den försvunna 12-åringen (läs bl.a. Ronsy, 12, försvann – för att rädda sin familj i tidningen Metro den 11 juni). Citat ur artikeln:

Ronsy är bara tolv år, men tänker som en vuxen. Han frågade mig om det stämmer att de inte kan deportera familjen om polisen inte kan hitta ett av barnen. Han var livrädd för att återvända, både för sin egen och familjens skull, säger en flyktingpräst som hjälper familjen.

Alla människor har lika värde. Alla människor har lika värde. Alla människor har lika värde. Det är det mantra som upprepas och upprepas och upprepas. Ord som alla känner igen. Ord som låter fina, empatiska, varma. Alla människor har lika värde. Men vad betyder orden i verkligheten? Vad betyder de för Ronsys mamma, hans syskon och honom själv?

Att man efter bara några dagar skulle sluta leta efter en 12-årig son till en svensk kvinna, vars make dessutom också är försvunnen, om pojken försvann på det sätt som Ronsy Ramez George försvunnit, är otänkbart. Tänk bara på hur människor gick man ur huse när lilla Engla i Stjärnsund örsvannt, till exempel. De som håller kontakt med och stödjer mamman säger sig inte ha fått n ågon bekräftelse på att någon efterlysning av Ronsy skulle ha gjorts. Och enligt dem letar Polisen inte efter honom heller. I varje fall långt ifrån lika energiskt och ordentligt som man hade gjort om han varit svensksvensk med evigt uppehållstillstånd i frihetens och godhetens stamort på jorden, Sverige.

Undring: Om det var t.ex statsministerns son som varit borta i 34 dagar (Gud förbjude!), vad hade Polisen gjort då? Alla människor har lika värde, ja visst. Det är bara det att en del liksom har lite mera ”lika” värde än andra.

%d bloggare gillar detta: