• Kategorier

  • Arkiv från 5 maj 2005

  • Kalender

  • free counters
  • wordpress visitor counter
  • RSS Merit Wager

En migga: ”Det här med Migrationsverkets barnhantering är rena tramset.”

Det här med Migrationsverkets barnhantering är rena tramset. Dessa barn hittar nämligen så gott som alltid sina föräldrar och andra släktingar så snart de har fått PUT. Och om de inte är barn utan vuxna så väntar de bara en tid och sedan visar de sin rätta identitet.

Så börjar ett mejl som jag fått från en migga. Det fortsätter så här:

Här är vad jag personligen varit med om bara i år:

1) Flicka från Balkan fick PUT, i asylberättelsen var hon ensam och pappan försvunnen. Tre månader senare sökte hennes pappa tillstånd på anknytning.

2) Pojke från Somalia fick PUT, för han hade ingen som kunde ta hand om honom. Sju månader senare stod en pappa, en styvmor och två syskon och knackade på dörren till ambassaden i Addis Abeba.

3) Flicka från Somalia fick PUT, var 22 år (sa hon) och utan hjälp. Två månader senare stod en make och en mamma och knackade på dörren till ambassaden i Addis.

4) 19-årig flicka från Somalia hade ingen släkting kvar och fick PUT. Sex månader senare anmälde sig hennes mamma och två syskonbarn.

5) 15-åring från Etiopien har ingen kvar. Men fyra månader efter PUT anmäler sig en halvbror och en pappa och vill ha tillstånd.

GD har ju nu gjort sig till tolk för ensamkommande barn. Det är i och för sig bara en stunt, för GD vill avleda ljuset från sig själv till att media istället ska peka på regering och riksdag och domstolar. Kan det möjligen också vara så att vår socialdemokratiske GD har börjat få politiska ambitioner, så här ett år före nästa val? Om jag vore moderat riksdagsman skulle jag troskyldigt ställa följande fråga till migrationsministern i kammaren, under en så mediebevakad debatt som möjligt:

”Kan ministern svara på hur stor andel av dessa ensamkommande barn som inom ett år från det att verket har beviljat uppehållstillstånd även har fått en möjlighet till återförening med vuxna?”

Och ministern kan lämna ett lika troskyldigt svar. Han kan nämligen rätt lätt få de statistiska uppgifterna.

Kommentar: Några frågor som bör ställas till Migrationsverket:

Dras uppehållstillstånden i uppenbart ogrundade asylärenden omedelbart in?
Eller följer Migrationsverket inte lagen som säger att uppenbart ogrundade uppehållstillstånd ska dras in?

Så här står det i utlänningslagen, 7 kap. Återkallelse av tillstånd:
1 § Visering, uppehållstillstånd och arbetstillstånd får återkallas för en utlänning som medvetet har lämnat oriktiga uppgifter eller medvetet har förtigit omständigheter, som varit av betydelse för att få tillståndet.

© Denna blogg.
%d bloggare gillar detta: