• Kategorier

  • Arkiv från 5 maj 2005

  • Kalender

  • free counters
  • wordpress visitor counter
  • RSS Merit Wager

    • Utan rubrik lördag, 6 juni, 2020
        Sedan den 5 maj 2005 har jag ideellt granskat, redovisat, översatt, kommenterat och publicerat ofta unikt material, särskilt miggornas rapportering. Om ni uppskattar texterna, informationen, rapporterna, kommentarerna, stöd gärna via Subscribe med 1 krona om dagen = 30 kronor i månaden, eller med valfritt belopp via Donate, Swish eller Bankgiro.  Alla bidr […]

Tiina om finskkurden Subhi Akreyi, finsk bastu och Kontio timmerhus i Erbil

Tiina Kantola (läs först här) berättar mer från Erbil, norra Irak:

Finsk bastu och Kontio timmerhus i Erbil

Finskkurden Subhi Akreyi som bott i Lahti i Finland i åratal, har i samarbete med Kontiotuote Oy byggt ett Kontio visningshus i den attraktiva regionen norr om Erbil. Det ska bli ett helt villaområde med finska timmervillor längs vägen mot Salahaddin, där gräddan av Kurdistan bor. Och naturligtvis har varje villa en äkta finsk sauna. Känns HARVIA bekant i sammanhanget?

KONTIORegional Trade Fair Erbil 29April2009 008 (2)Jag träffade Subhi, som talar härlig finska, och Antti Lamminpää från Kontiotuote Oy i Valkeala på en regional mässa här i Kurdistan i slutet av april. Bland alla lokala, turkiska och iranska utställare var det inte svårt att hitta de finska flaggorna.

Subhi är nog lika mycket finne som kurd. Han pratar som en finne när finnen är som mest pratsam, och timmerhusets dörrar står ständigt på vid gavel precis som i kurdiska hem i allmänhet.

Det förvånar mig inte att han har drivit restaurang i Lahti och levt för sitt jobb och sina barn. Sonen driver restaurangen vidare i Lahti, medan Subhi säljer bastur i Kurdistan och bilar mellan Lahti och Erbil. Senast åkte han till Finland när en av sönerna skulle in i lumpen där. Oftast har han med sig detaljer till bygget här nere, när han bilar den långa vägen tillbaka. Jag är nästan benägen att säga att sisu kanske inte bara är en finsk egenskap…

© Vid citat, ange källan och länka hit.
%d bloggare gillar detta: