• Kategorier

  • Arkiv från 5 maj 2005

  • Kalender

  • free counters
  • wordpress visitor counter
  • RSS Merit Wager

En migga om barn som medel för att få uppehållstillstånd

Så här kan det också vara, som en migga skriver:

Om sjukdomsinvandring etc

En förälder med en svår sjukdom kommer till Sverige helt utan asylskäl med sitt barn. Den andra föräldern är kvar i hemlandet och väntar. Barnet börjar må dåligt här eftersom den ena föräldern ryckt det från dess trygga sammanhang och tagit det till ett nytt land, nytt språk och nytt sammanhang.

Barnet måste tas om hand av helt främmande svenska fosterfamiljer medan den asylsökande föräldern vistas på sjukhus. Allehanda välmenande människor skriver intyg om hur dåligt barnet mår och att barnet och föräldern genast måste få uppehållstillstånd, annars följer Sverige inte barnkonventionen.

Men ingenstans i barnkonventionen står det att alla barn alltid mår bäst i Sverige och att alla barn genast ska beviljas uppehållstillstånd här när föräldrar ansöker om det, enbart just för att de är barn! Tvärtom. Det står i barnkonventionen att det är föräldrarna som är ansvariga för sina barn.

Att föräldrarna använder sina barn på detta sätt – och även på andra sätt – i asylprocessen är något som man har svårt att ta till sig och acceptera oavsett hur länge man jobbat på Migrationsverket. I synnerhet om man själv är förälder. Det är så synd om dessa barn som inte förstår varför de befinner sig i Sverige och som saknar sina anhöriga och sina kompisar i hemlandet. Det är synd om barn som har blivit tillsagda att lära sig en berättelse utantill, en läxa som de kan rabbla upp vid en muntlig utredning på Migrationsverket. Detta är pinsamt både för barnet och för utredaren och barnets berättelse kan i de allra flesta fall inte läggas till grund för något beslut eftersom den är så dålig.

Det är så fel att föräldrar helt utan asylskäl använder sina barn som ett medel för att försöka få uppehållstillstånd i Sverige.

Kommentar: Så här kan det också vara. Svart och vitt, inte svart eller vitt. Att bara berätta en sida av saken på ett visst område är inte rätt, men det finns många som av någon anledning anser att det är just det man ska göra. På asylområdet. Inte annars. Men åsikts- och yttrandefrihet finns inte om man väljer att censurera verkligheten.

© Denna blogg.
%d bloggare gillar detta: