• Kategorier

  • Arkiv från 5 maj 2005

  • Kalender

  • free counters
  • wordpress visitor counter
  • RSS Merit Wager

    • Utan rubrik lördag, 6 juni, 2020
        Sedan den 5 maj 2005 har jag ideellt granskat, redovisat, översatt, kommenterat och publicerat ofta unikt material, särskilt miggornas rapportering. Om ni uppskattar texterna, informationen, rapporterna, kommentarerna, stöd gärna via Subscribe med 1 krona om dagen = 30 kronor i månaden, eller med valfritt belopp via Donate, Swish eller Bankgiro.  Alla bidr […]

Be my guest # 81: Birgitta Elfström, jurist

Birgitta Elfström maj2009_3Gästbloggning från Birgitta Elfström, jurist och Mellanösternexpert samt medlem i Internationella juristkommissionen. Hon har tidigare arbetat i 18 år på Migrationsverket, bland annat som beslutsfattare, och lät sig aldrig stoppas av låga tak eller rädsla för repressalier utan uttalade sig även då högt och tydligt när hon upptäckte felaktigheter. Birgitta Elfström är en flitig debattör i olika tidningar och har medverkat i Sveriges Radios program Klassiskt magasin den 31 oktober 2008 där hon talade om sin stora uppskattning av Daniel Barenboim och hans fredsorkester West-Eastern Divan som samlat musiker från Egypten, Syrien, Libanon, Jordanien, Tunisien, Palestina och Israel i en unik kombination.

Ett ny sätt för Migrationsverket att spara pengar – låt folk jobba gratis!

Den 25 mars kl. 13-16 var jag inbjuden av asylenheten på Sagåsen i Kållered för att föreläsa om ”Statslösa palestiniers rättsliga ställning”. Det var många asyl-handläggare och beslutsfattare som kom till föreläsningen. Det verkade som alla var mycket nöjda med att höra om statslösa personer i Libanon, Syrien, Jordanien, Gaza och Västbanken och Gulfstaterna, om UNRWA, UNHCR och UNCCP-mandaten, om olika ID-handlingar m.m.

Jag skickade en räkning och begärde ersättning för 3 tim. á 2.760 kronor samt reseersättning med 234 kronor. Enhetschefen Leif Andersson återkom på mail med information om att jag endast kunde få betalt för resekostnaderna  eftersom inget beslut om arvode togs då jag bjöds in. Naturligtvis accepterade jag inte detta. Chefen återkom då på mail med information om att han skulle lämna över det hela till rättsenheten. Jag har ännu inte fått betalt.

För snart två år sedan var jag inbjuden till asylenheten i Gävle för att tala om statslöshet. Då betalade Migrationsverket mig 3.000 i föreläsararvode. Häromdagen berättade en migga att hans chef tyckte att han skulle begära ersättning med 2.500 kronor i timmen för en föreläsning utanför verket.

Det kanske finns en ny policy som säger att vissa av Migrationsverkets föreläsare inte skall ha betalt. Jag är tydligen en av dem. Jag har lagt ner enorma resurser på att, under mycket lång tid, skaffa mig gedigna kunskaper om statslösa personers rättsliga ställning, bland annat genom otaliga resor i Mellanöstern, genom att delta i internationella seminarier och debatter m.m. När jag själv arbetade på verket var det en självklarhet att föreläsare fick betalt. Men tiderna förändras…

Här är min räkning. Min kompetens och mina unika kunskaper torde utan vidare och absolut vara värda lika mycket som Migrationsverket betalar till sina konsulter från McKinsey & Co, varför det är exakt samma timarvode jag fakturerat.

Läs fler gästbloggningar här.
%d bloggare gillar detta: