• Kategorier

  • Arkiv från 5 maj 2005

  • Kalender

  • free counters
  • wordpress visitor counter
  • RSS Merit Wager

Varför anger media ständigt människors åldrar?

åldrar i onödanDet här är ett klipp ur en artikel i Expressen Nöje den 1 juli 2009 och jag undrar:

Varför i hela fridens dar anges Lotta Engbergs, Kikki Danielssons och Anders Lundins åldrar i en artikel om två tv-program som de medverkar i?  Vad har deras åldrar med det att göra?

Varför behöver vi veta att Anders Lundin är 50 år? Vad har det för betydelse om Lotta Engberg är 38, 46, 52 eller 61 ? Och vad är anledningen till att vi måste veta att Kikki Danielsson är 57 år? Har det med hennes sångprestation att göra eller på vilket sätt är det relevant?

De enda gångerna som människors åldrar är relevanta är väl om det gjort något exceptionellt som inte förknippas med en viss ålder. Till exempel: ”Lena Pettersson, 63, födde sitt första barn…”, ”Lars Johansson, 13, är den yngste någonsin som kommit in på mastersutbildningen i…” Eller liknande. ”Sven Nilsson fyller idag 110 år”. ”Emma Nyström, 8, har skrivit en barnbok”. Men svenska medier envisas att, i precis alla sammanhang där ålder är irrelevant, ange hur gamla folk är. Vi måste t.ex. veta hur gammal någon på gatan är, som blir ombedd att kommentera en aktuell företeelse. I artiklar om bilköer, barnomsorg, arbetslöshet, semester etc, etc i det oändliga, anges alltid ålder efter ett namn.

När man läser tidningar från andra länder ser man ytterst sällan åldersangivelser – bara när de är relevanta – och det är svårt att förstå varför man i Sverige så hysteriskt anger folks ålder i tid och otid. Man kunde gott sluta med det.

%d bloggare gillar detta: