• Kategorier

  • Arkiv från 5 maj 2005

  • Kalender

  • free counters
  • wordpress visitor counter
  • RSS Merit Wager

    • Utan rubrik lördag, 6 juni, 2020
        Sedan den 5 maj 2005 har jag ideellt granskat, redovisat, översatt, kommenterat och publicerat ofta unikt material, särskilt miggornas rapportering. Om ni uppskattar texterna, informationen, rapporterna, kommentarerna, stöd gärna via Subscribe med 1 krona om dagen = 30 kronor i månaden, eller med valfritt belopp via Donate, Swish eller Bankgiro.  Alla bidr […]

Affärsbesök i Irak med annorlunda organisation. Del 1.

Här berättar Tiina Kantola, finsk affärskvinna som bott länge i Sverige, om sitt liv som Marketing Manager i en stor koncern i Erbil, norra Irak. Hennes tidigare texter kan läsas här: Tiina i Erbil, norra Irak. Del 1., Tiina i Erbil, norra Irak. Del 2., Tiina om finskkurden Subhi Akreyi, finsk bastu och Kontio timmerhus i Erbil och Hon hittade jobb i Irak.

Affärsbesök i Irak med annorlunda organisation

Tiina 090717Affärsmöjligheterna i Irak har aldrig varit större. Företag här etablerar långsiktiga relationer lokalt och internationellt. Tilliten till framtiden är stor. Den 25 april går irakiska Kurdistan till val och väljer president och regering – demokratiskt förstås.

Just nu jobbar jag med att träffa de internationella oljebolagen här och med att presentera för dem vår nya, 15 våningar höga Office Building Ster Tower, som blir klart för inflyttning i april 2010.

Säkerhetsfrågorna står högst på de internationella företagens kravspecifikation och vi har den i nuläget mest kvalificerade kontorsbyggnaden att erbjuda. Ster Group är en av de snabbast växande irakiska koncernerna i irakiska Kurdistan. Också andra än oljebolag vill ta del av affärsmöjligheterna här i Irak, och koncernen har en strid ström av internationella delegationer på besök. Ibland förstår jag inte ens själv att jag befinner mig i ”stormens öga” just nu. Som konsult i internationell affärsutveckling och marknadschef inom koncernen är det ju mest vardag och resultat som gäller.

Nu ska jag berätta lite om ett affärsbesök med en något annorlunda organisation! Som välorganiserad nordbo kan man tycka att det är väl bara att lägga upp ett besöksprogram och delegera i god tid, så fungerar det som en klocka. Men utmaningen med att jag jobbar i en annan kultur med andra referensramar är att jag sällan vet förrän efteråt hur saker och ting löser sig i slutänden. Men löser sig gör de – men inte som jag tror. Om man tar seden dit man kommer så ordnar sig allt förr eller senare!

Jag blir ständigt rik på nya erfarenheter. Glöm långtidsplanering och delegerande av uppgifter i god tid! Tidplaner och framförhållning finns inte. Det hinner glömmas många gånger om och precis vad som helst kan plötsligt få högre prioritet. Instruktioner ad hoc och närvaro här och nu fungerar mycket bättre. Du ska vara personligen närvarande, se dina medarbetare i ögonen och de ska känna att du litar på dem, då gör de allt för dig – personligen! ALLT! En för alla, alla för en. Bokstavligen! Och du är en av dem. Då har bara stamhövdingen högre prioritet om han skulle be om en tjänst samtidigt.

Eftersom mina affärsbesökare från Jordanien hade olika nationaliteter, en med amerikanskt medborgarskap och en med irakiskt, började vi i god tid ordna med visum för den amerikanska medborgaren. Det är olika visumkrav i Irak beroende på medborgarskap, ja, precis som i Sverige. En relativt enkel procedur som dock tar sin tid i olika instanser.

Jag räknade till 30 e-mail och ett stort antal dokument och många inblandade, innan vederbörligt visum låg hos flygplatsmyndigheterna i väntan på sin ägare. Dock vet jag fortfarande inte hur många diskussioner och divideranden och besök av rätt personer på olika myndigheter det tog. Otaliga, kan jag tänka mig, men där finns det rutiner och rätt kontakter, som är avgörande här.

Den andra besökaren med irakiskt medborgarskap behövde bara ha ordning på sitt uppehållstillstånd i Jordanien för att komma och gå som planerat.

Fortsättning följer snart om hur affärsbesöket från Jordanien förlöpte…

© Copyright denna blogg
%d bloggare gillar detta: