• Kategorier

  • Arkiv från 5 maj 2005

  • Kalender

  • free counters
  • wordpress visitor counter
  • RSS Merit Wager

    • Utan rubrik lördag, 6 juni, 2020
        Sedan den 5 maj 2005 har jag ideellt granskat, redovisat, översatt, kommenterat och publicerat ofta unikt material, särskilt miggornas rapportering. Om ni uppskattar texterna, informationen, rapporterna, kommentarerna, stöd gärna via Subscribe med 1 krona om dagen = 30 kronor i månaden, eller med valfritt belopp via Donate, Swish eller Bankgiro.  Alla bidr […]

”Kränkningar av mänskliga rättigheter måste kosta”

Nedan tänkvärda text är skriven av juristen Birgitta Elfström, som också skrivit flera gästinlägg som kan läsas under kategorirubriken Be my guest samt andra texter, bland annat reserapporter från Mellanöstern, som kommer upp om man söker på hennes namn här på bloggen.

Kränkningar av mänskliga rättigheter måste kosta

Birgitta Elfström maj2009_3Alla människor är födda fria och lika i värde och rättigheter. Detta framgår av art. 1 i FN:s Allmänna Förklaring om De Mänskliga Rättigheterna.

regeringens hemsida framgår att den svenska regeringens utrikespolitik ska främja respekten för mänskliga rättigheter och att detta skall genomsyra Sveriges agerande i kontakterna med andra länder. Vidare framgår det att
– 70 av världens ca 200 länder länder tillåter och tillämpar dödsstraff
– 300.000 barnsoldater deltar i väpnade konflikter
– 115 miljoner barn i skolåldern inte går i skola
– 900 miljoner vuxna är analfabeter
– grava övergrepp sker i världen mot de mänskliga rättigheterna
– i Mellanöstern och Nordafrika har utvecklingen vad gäller mänskliga rättigheter varit negativ
– situationen för de mänskliga rättigheterna i Afghanistan och Pakistan har förvärrats

Sverige är en del av EU där nu Fredrik Reinfeldt är ordförande. EU exporterar varor för biljoner euro till olika länder runt om i världen. Här är några exempel på för hur mycket EU exporterar till diverse länder:
Iran                14 miljarder euro
Kina               78 miljarder euro
Egypten          10 miljarder euro
Irak                1,69 miljarder euro
Libanon          3 miljarder euro
Palestinska områdena         39 miljarder euro
Ryssland        105 miljarder euro
Summa           ca 252 miljarder euro

I samtliga dessa länder sker kränkningar av mänskliga rättigheter. För att få ett slut på det måste det sättas ett pris på kränkningar av mänskliga rättigheter. Jag föreslår därför att EU-länder som exporterar till länder som kränker mänskliga rättigheter måste avsätta 1 % av exportvärdet till en särskild fond – Fonden För Mänskliga Rättigheter. Insatta medel ska gå till att bygga sjukhus, skolor, ge advokathjälp m.m.  i de länder som exporten går till.

Enbart från ovan nämnda exportländer skulle en avsättning på 1 % för år 2008 bli 2,5 miljarder euro, en inte så oansenlig summa! Men också de länder som exporterar till EU samtidigt som de kränker mänskliga rättigheter, måste avsätta medel till Fonden För Mänskliga Rättigheter.) Då har vi tydliggjort kränkningar av mänskliga rättigheter vilket kan leda till att de minskar och förhoppningsvis upphör.

1 miljard = 1000 miljoner. 1 euro = ca 11 kronor.
%d bloggare gillar detta: