• Kategorier

  • Arkiv från 5 maj 2005

  • Kalender

  • free counters
  • wordpress visitor counter
  • RSS Merit Wager

    • Utan rubrik lördag, 6 juni, 2020
        Sedan den 5 maj 2005 har jag ideellt granskat, redovisat, översatt, kommenterat och publicerat ofta unikt material, särskilt miggornas rapportering. Om ni uppskattar texterna, informationen, rapporterna, kommentarerna, stöd gärna via Subscribe med 1 krona om dagen = 30 kronor i månaden, eller med valfritt belopp via Donate, Swish eller Bankgiro.  Alla bidr […]

SR slarvar allt mer

SR logoSlarvet (inkompetensen?) på Ekot accelererar så att det (slarvet) nu är mycket. Misshanteringen av svenska språket, som blev officiellt språk i Sverige den 1 juli i år, är inte acceptabel. Det är inte rätt att kvaliteten inom Public Service tillåts sjunka så drastiskt som den faktiskt gör. När deras egna språkvårdare i sina språkbrev måste ta upp att man ska betona och uttala ord korrekt för att åhörarna ska förstå vad som menas, så betyder det att vetskapen om dessa och andra brister finns hos företaget. Då kan man undra varför inget görs för att höja kvaliteten bland de anställda, och varför man inte redan när man anställer – eller tar in ”inhoppare” –  ställer strikta språkliga krav på dem som ska förmedla nyheter och annan viktig samhällsinformation?

Här är två exempel – av oräkneliga – på  slarv och okunnighet varje dag. Först från den 25 juli:

I inslaget talar reportern om ”Göran Götblad” i samband med läkare som inte vill utföra omskärelse. Men på Ekots sajt står: ”Gunnar Göthberg, som är ordförande för Svensk barnkirurgisk förening”.

Så vad heter mannen? För Ekot verkar det betydligt viktigare att deras egna reportrars namn upprepas om och om igen (för lyssnarna blir detta ganska tröttsamt), än att de anger de medverkandes namn korrekt… Detta är givetvis inte första gången som man slarvar med namn på människor som uttalar sig. Och – sorgligt nog – så finns det SR-anställda som inte heller klarar att uttala sina egna kollegors namn korrekt alla gånger.

Dessutom skulle det vara önskvärt med tydliga radioröster, inte grötigt tal eller tal med betoningarna fel lagda så att det knappt går att följa med i vad som sägs. Och det borde kunna krävas att man vet att man inte säger t.ex. ”den finske presidenten” om den kvinnliga, finska presidenten Tarja Halonen. Och så vidare, och så vidare. Exempel ur programmet Radiokorrespondenterna den 17 juli:

”Margita Boström, radions utsände…” i stället för det korrekta ”…radions utsända”, eftersom e-ändelsen är maskulinum och a-ändelsen är femininum.

Man kan inte hålla på och slarva hela tiden, det urholkar språket och försvårar för lyssnarna att ta in information. Dessutom utgör det också brott mot vad som anges i sändningstillståndet från regeringen (se nedan). Det ges ut ett språkbrev och det finns som sagt språkvårdare inom Public Service, de borde kunna anlitas som språktestare av dem som ska anställas som talande eller skrivande reportrar (och programledare!). Allmänheten har rätt att kräva att få lyssna till och läsa korrekt svenska i ett forum i vars sändningstillstånd framgår att det har ett absolut ansvar för sin språkliga hantering.

Så här står det i sändningstillståndet:

SR har ett särskilt ansvar för det svenska språket och dess ställning i samhället. Språkvårdsfrågor skall beaktas i verksamheten. SR skall tillhandahålla ett mångsidigt utbud av program av hög kvalitet på det svenska språket.

%d bloggare gillar detta: