• Kategorier

 • Arkiv från 5 maj 2005

 • Kalender

  augusti 2009
  M T O T F L S
   12
  3456789
  10111213141516
  17181920212223
  24252627282930
  31  
 • free counters
 • wordpress visitor counter
 • RSS Merit Wager

  • Utan rubrik lördag, 6 juni, 2020
     Sedan den 5 maj 2005 har jag ideellt granskat, redovisat, översatt, kommenterat och publicerat ofta unikt material, särskilt miggornas rapportering. Om ni uppskattar texterna, informationen, rapporterna, kommentarerna, stöd gärna via Subscribe med 1 krona om dagen = 30 kronor i månaden, eller med valfritt belopp via Donate, Swish eller Bankgiro.  Alla bidr […]

Frågor till försäljningschefen på Fortum Värme

Följande förklaring har inkommit från Fortum Värme med anledning av min kolumn i Svenska Dagbladet den 3 augusti med rubriken Den gamla oljepannan får duga.

När vi bygger ut fjärrvärme till villor genomför vi det som ett stort projekt där vi samtidigt ansluter de som är intresserade inom ett helt område. På det sättet får vi ned de mycket stora kostnaderna till en rimlig nivå genom att hela gatan grävs upp samtidigt och alla blivande kunder ansluts i ett gemensamt projekt. Vi behöver en anslutningsgrad på cirka 60% i ett område för att ett projekt ska bli av i huvudtaget. De som är intresserade får ett erbjudande som varierar mellan 50 -70 000 kronor. Variationen i pris beror på hur området är beskaffat när det gäller avstånd mellan husen och lätt eller svårt det är att gräva ned fjärrvärmerören.

När gatan väl är igengrävd, som i ditt exempel och åter är asfalterad är det mycket kostsamt att återetablera och gräva upp för att ansluta bara en kund. Det är det som avgör det högre priset och inget annat. Kunder som ligger väldigt långt från huvudledningen offererar vi separat och vederbörande får ta ställning till om det är värt priset i förhållande till andra uppvärmningsalternativ som till exempel bergvärme eller pellets. Det finns ingen koppling överhuvudtaget mellan regeringens beslut om ROT-avdrag och det högre priset. Vi blir naturligtvis bedrövande om någon uppfattar det som negativt och alla som har frågor eller synpunkter är välkomna höra av sig till oss.

Hälsningar Mikael Berglöf
Försäljningschef Fortum Värme

Tack till Mikael Berglöf som så snabbt hörde av sig. Hans mejl ger dock tyvärr inte riktigt klara besked, hur vänlig och förklarande den är till tonen. Därför ställer jag å Brita och Lars (och många andras, som hört av sig efter artikeln) vägnar några raka frågor som jag skickar till Mikael Berglöf för lika raka svar.

Kostnaden, som finns svart på vitt, för fjärrvärmepaketet har angetts till 94.500 kronor inklusive moms. Summan är uppdelad enligt följande:
– prefabricerad fjärrvärmecentral 9.835 kronor
– arbetskostnad för driftsättning och installation 53.430 kronor
– materialkostnad 31.235 kronor

Frågor:
1) Varför är arbetskostnaden 130 % högre 2009 än 2006?
2) Varför är kostnaden för enbart arbetet hos Fortum högre än hela paketet  hos t.ex. Sollentuna Energi och Vattenfall?
3) Också materialkostnaden ter sig orimligt hög när man jämför med de andra leverantörerna. Varför?
4) Om Fortum har mycket sämre avtal med materialleverantörer än Sollentuna Energi och Vattenfall så är frågan: Varför?
Hela grundarbetet är redan gjort år 2006, det enda som behöver göras nu är att ansluta enstaka hushåll till huvudledningen. Huvudledningen är redan inlagd och från den behöver endast ca 4 m ledning grävas ned, 40 cm djupt, tvärs över gatan till tomtgränsen och sedan till husväggen, totalt en sträcka på ca 10 m. Asfalteringen gäller gatan och trottoaren, totalt ca 5 m.

En säljare på säljbolaget Conpendi som jag valt att kalla Max, har genom att lämna ett visitkort med Fortums logo, e-postadressen smahus.varme@fortum.com  och sitt namn framstått för Lars och Brita som anställd hos Fortum. Det visar sig senare att så inte alls är fallet utan att han i stället representerar ett säljbolag som av sin hemsida att döma är tämligen litet, och att han via säljbolaget agerar som någon sorts mellanhand. Säljaren hävdade dessutom att de bundna taxorna följde KPI, men det visade sig att det bara gällde den rörliga taxan. De bundna taxorna hade på tre år höjts med 12–15 % medan KPI var ca 5,7 %. Säljaren kunde inte svara på frågan om vem som bestämmer prissättningen på Fortum och hur taxorna hade beräknats gick inte att diskutera med någon på Fortum.

Frågor:
5) Varför anlitar Forum, som har monopol på fjärrvärmeanslutningar i Stockholm, ett säljbolag som ju självklart fördyrar för kunden?
6) Hur stor andel eller provision går till säljbolaget, som kunderna hade kunnat slippa om de sluppit denna mellanhand?

Inget säljarbete behövs egentligen eftersom kunden ju köper ett färdigt paket och inte kan förhandla om priset. Kunden kan enkelt anmäla sitt intresse direkt på hemsidan. Det finns nu enligt säljaren många som vill ansluta sig så frågan är inte längre om en enstaka kund.

Mikael Berglöfs svar på frågorna samt kommentarer till ovanstående kommer att läggas ut när de inkommer. Det är många som följer den här frågan och det är bra att kunna publicera tydliga besked från Fortum i en fråga där det mesta varit tämligen otydligt hittills.

%d bloggare gillar detta: