• Kategorier

 • Arkiv från 5 maj 2005

 • Kalender

  augusti 2009
  M T O T F L S
   12
  3456789
  10111213141516
  17181920212223
  24252627282930
  31  
 • free counters
 • wordpress visitor counter
 • RSS Merit Wager

  • Utan rubrik lördag, 6 juni, 2020
     Sedan den 5 maj 2005 har jag ideellt granskat, redovisat, översatt, kommenterat och publicerat ofta unikt material, särskilt miggornas rapportering. Om ni uppskattar texterna, informationen, rapporterna, kommentarerna, stöd gärna via Subscribe med 1 krona om dagen = 30 kronor i månaden, eller med valfritt belopp via Donate, Swish eller Bankgiro.  Alla bidr […]

”Medborgare i Statslösa”

Jag har nyligen skrivit om Diskrimineringsombudsmannen, DO, och hanteringen av diskriminerade och personer som upplever sig kränkta på olika sätt. Läs artikeln i Newsmill här (rubrik och illustration satt av Newsmill) och bloggningar Söndag med palestinier från Gaza (25.7), Sex timmar i en annan värld (26.7) och Och hur var det med arbetslinjen? (27.7).

En grupp – en grupp består också av enskilda individer som har skäl att känna sig nonchalant och illa behandlade är statslösa palestinier. Och de kan inte vända sig någonstans för att få upprättelse… Av Migrationsverket kallas de,  i handlingar från verket, för ”medborgare i Statslösa”. Jag har också  i avslagsbeslut sett horrörer som ”du är från Västbanken i Israel” och ”du är medborgare i Palestina”. Jag har också läst följande i beslut från Migrationsverket till statslösa som ska till Syrien och Libanon: ”Du ska tillbaka till ditt hemland”.

För en månad sedan träffade jag, tillsammans med Magda Ayoub (tidigare riksdagsledamot för KD) några ”medborgare i Statslösa”, bland dem en svårt cancersjuk kvinna (se länkningar ovan), som har fått tillfälliga uppehållstillstånd (TUT) med beslut om utvisning. Deras TUT gäller till 31 oktober, vad som händer då står skrivet i stjärnorna. Sina barn lär den här kvinnan inte hinna se innan hon dör och vart och hur man ska kunna verkställa utvisningsbesluten för de övriga palestinierna till Gaza, det är det ingen som vet.

Det är märkligt att människor som är statslösa och i allra högsta grad är i behov av skydd, inte får permanenta uppehållstillstånd (PUT) eller åtminstone t.ex. sex månaders TUT men utan beslut om utvisning. Efter sex månader skulle man då kunna se om situationen har förändrats och blivit så bra att det inte föreligger vare sig skyddsbehov eller verkställighetshinder, och då fatta beslut om utvisning. Eller, om situationen är lika svår som sex månader innan, bevilja dem PUT.

Finns det förresten någon som på allvar att situationen i det instängda området Gaza ska bli sådan inom en mycket snar framtid, att de ska gå bra att återsända människor dit?

%d bloggare gillar detta: