• Kategorier

 • Arkiv från 5 maj 2005

 • Kalender

  augusti 2009
  M T O T F L S
   12
  3456789
  10111213141516
  17181920212223
  24252627282930
  31  
 • free counters
 • wordpress visitor counter
 • RSS Merit Wager

  • Utan rubrik lördag, 6 juni, 2020
     Sedan den 5 maj 2005 har jag ideellt granskat, redovisat, översatt, kommenterat och publicerat ofta unikt material, särskilt miggornas rapportering. Om ni uppskattar texterna, informationen, rapporterna, kommentarerna, stöd gärna via Subscribe med 1 krona om dagen = 30 kronor i månaden, eller med valfritt belopp via Donate, Swish eller Bankgiro.  Alla bidr […]

Om verkställighet av utvisningar av statslösa personer

Birgitta Elfström maj2009_3Birgitta Elfström, jurist och tidigare under 18 år beslutsfattare vid Migrationsverket – och flitig skribent här på bloggen – skriver idag som följer:

Om verkställighet av statslösa personer

På Migrationsverkets hemsida läser jag ett vägledande beslut från den 8 maj 2008 vilket berör en asylsökande statslös palestinier från Gaza. Han bedömdes inte ha skäl till uppehållstillstånd utan utvisades till Gaza,men verkställigheten sköts upp till den 5 januari 2009. Migrationsverket bedömde att först då skulle gränspassagen till Gaza vara öppen för persontrafik. Idag är det den 21 augusti 2009. Ingen ny information har lagts ut på verkets hemsida om utvisningsbeslut till Gaza. Det har föranlett mig att ställa följande frågor till Migrationsverkets rättsenhet:

Bästa Joakim,

Jag återkommer till dig då det gäller statslösa asylsökanden. Jag är ledsen över att inte ha hört något om ett seminarium angående statslöshet.

Jag söker efter beslut i LIFOS och finner ett vägledande sådant om utvisning till Gaza, men med uppskjuten verkställighet till den 5 januari 2009 (dokument nummer 18968). Blev det därefter PUT? Tar ni fortfarande beslut om utvisning till Gaza och med uppskjuten verkställighet? Förlänger ni den redan uppskjutna tiden för verkställighet?

Vänligen
Birgitta Elfström

Migrationsverket svarade mig efter någon timme:

Hej Birgitta,

I januari 2009 fastställdes ett rättsligt ställningstagande som innebär att personer från Gaza, som inte är flyktingar eller skyddsbehövande eller har rätt till uppehållstillstånd av humanitära skäl, beviljas tidsbegränsade uppehållstillstånd till den 1 november 2009. Detta på grund av praktiskt verkställighetshinder.

Att vi inte har ordnat något seminarium beror nog på att behovet inte har ansetts vara så stort för närvarande. Vi väntar på att situationen i bl.a. Gaza ska klarna. De flesta sökande beviljas permanenta uppehållstillstånd som flyktingar eller skyddsbehövande. Dag Kymell håller på att färdigställa en landprofil på de palestinska områdena. Frågan om ett seminarium kommer säkert att bli aktuell lite längre fram i tiden. Mvh Joakim H

På svenska TV-nyheter kunde vi häromdagen höra om ”skräckväldet som råder i Gaza”. Där kränks alla fri- och rättigheter. För några dagar sedan försökte en grupp radikala fundamentalister göra Gaza till ett islamiskt emirat. Strider utbröt och många palestinier dödades och sårades. Vilken kontroll har egentligen det terroriststämplade Hamas över Gaza?

Vi är många som vill åt den kristallkula som Migrationsverket besitter – den kula som ger svar på när gränsen öppnas för persontrafik…

Jag anser att Migrationsverket diskriminerar statslösa palestinier. För det första står jag fast vid att det finns för dålig kunskap om statslöshet överhuvudtaget inom verket. Detta visar också Merit Wager så tydligt när hon i sitt inlägg ”Medborgare i Statslösa” skriver om beslut med motiveringar som att en statslös palestinier är ”medborgare i Statslösa” och ”du är från Västbanken i Israel” och att statslösa palestinier med hemvist i Libanon eller Syrien skall verkställas till ”hemlandet”. För det andra tar Migrationsverket- om än ej offentligt- hänsyn till s.k. signaleffekter.

Varför skall en statslös palestinier som inte är registrerad i Libanon tvingas åter dit för att söka sig tillbaka hit på anknytning till sin svenska fru och sina två svenska barn? Han har nu väntat i snart två år på att få inresetillstånd till Libanon. Varför skulle Libanon ta emot honom? Skulle Sverige ta emot en oregistrerad person som vill komma hit?

Varför skall en statslös kurd vänta i fyra år från lagakraftvunnet utvisningsbeslut för att få uppehållstillstånd när det borde stå klart för Migrationsverket att det överhuvudtaget inte går att verkställa ett sådant utvisningsbeslut?

Hur många gånger skall Migrationsverket blicka in i kristallkulan för att få ett klart besked om när gränsen öppnas för persontrafik in till Gaza? Under tiden bryts de statslösa palestiniernas hälsa ner. I onödan.

%d bloggare gillar detta: