• Kategorier

 • Arkiv från 5 maj 2005

 • Kalender

  augusti 2009
  M T O T F L S
   12
  3456789
  10111213141516
  17181920212223
  24252627282930
  31  
 • free counters
 • wordpress visitor counter
 • RSS Merit Wager

  • Utan rubrik lördag, 6 juni, 2020
     Sedan den 5 maj 2005 har jag ideellt granskat, redovisat, översatt, kommenterat och publicerat ofta unikt material, särskilt miggornas rapportering. Om ni uppskattar texterna, informationen, rapporterna, kommentarerna, stöd gärna via Subscribe med 1 krona om dagen = 30 kronor i månaden, eller med valfritt belopp via Donate, Swish eller Bankgiro.  Alla bidr […]

En migga: ”En asylutredning ska handla om den asylsökande och hans eller hennes asylskäl”

En migga berättar om manliga offentliga biträden som inte bara beter sig otrevligt utan faktiskt förstör för sina klienter. Det är viktig läsning:

Jag är så innerligt trött på den manliga härskartekniken som åtskilliga (inte alla) manliga offentliga biträden använder mot kvinnliga asylutredare på verket. Genom att under en muntlig utredning ständigt avbryta, vägra lyssna och ignorera den landinformation och praxis som utredaren försöker redogöra för och istället fälla kommentarer om utredarens inkompetens och migrationsverkets allmänna uselhet, hjälper biträdet inte alls sina klienter. I stället gör han dem en otjänst.

En asylutredning ska  handla om den asylsökande och hans eller hennes asylskäl. Den ska inte vara en maktstrid mellan det offentliga biträdet och verkets asylutredare.

Dessa biträden vinner inga mål i domstolarna vilket inte tycks bekymra dem ett dugg. De får ju betalt och dessutom får de gyllene tillfällen att bygga upp sina svaga egon genom att förolämpa anställda på verket (oftast de kvinnliga) under tiden som den muntliga utredningen pågår. Jag kan svårligen tänka mig att de kommer undan med samma attityd och härskarteknik i domstolen, hemma, på dagis  eller i snabbköpet.

Jag hoppas denna gräddfil som öppnats upp för värdelösa jurister och advokater som utan någon som helst kunskap om asylrätten begär mellan tjugo och sextiotusen kronor för sina obefintliga insatser, stängs för gott. Ett av dessa biträden påstod att han inte har en dator på kontoret och att inte vet hur man använder internet vilket gör att han inte kan kommentera landinformationen som verket skickat till honom. Ett annat biträde påstod att han inte kan läsa landinformationen (i Migrationsverkets landinformation  Lifos, som är öppen för allmänheten) om den inte är på svenska och krävde att verket ska översätta allt som står där.

Kommentar: Inte undra på att många asylsökande är både missnöjda och förtvivlade. Och inte kan det vara lätt att vara migga heller, när man ska ha att göra med sådana värdelösa typer som ovan beskrivs. Värst är dock att asylsökande inte har en chans att få en rättssäker prövning av sina asylskäl när de företräds värdelösa, okunniga och rentav inkompetenta offentliga biträden.

© Denna blogg.
%d bloggare gillar detta: