• Kategorier

 • Arkiv från 5 maj 2005

 • Kalender

  september 2009
  M T O T F L S
   123456
  78910111213
  14151617181920
  21222324252627
  282930  
 • free counters
 • wordpress visitor counter
 • RSS Merit Wager

  • Utan rubrik lördag, 6 juni, 2020
     Sedan den 5 maj 2005 har jag ideellt granskat, redovisat, översatt, kommenterat och publicerat ofta unikt material, särskilt miggornas rapportering. Om ni uppskattar texterna, informationen, rapporterna, kommentarerna, stöd gärna via Subscribe med 1 krona om dagen = 30 kronor i månaden, eller med valfritt belopp via Donate, Swish eller Bankgiro.  Alla bidr […]

Måtte han få sin vinst!

TrissEn asylsökande, eritreanen Tesfaldet Tesloy, 28, som enligt ett beslut från 2006 ska utvisas, har köpt en Trisslott som garanterar honom minst 10.000 kronor i månaden i minst tio år – som mest kan det bli 100 000 kronor i månaden i 25 år (motsvarande 30 miljoner)! Lördagen den 5 september ska han skrapa sin lott i TV4 Nyhetsmorgon för att få veta hur mycket han har vunnit. Detta enligt en artikel i Aftonbladet.

Min förhoppning är, att man har tagit reda på ordentligt vad som gäller i ett fall som detta, särskilt som pengarna ska betalas ut månadsvis under mycket lång tid. Alltså när en vinst utfaller till en person utan uppehållstillstånd och personnummer i Sverige; en person som ska utvisas ur landet. Jag är orolig över att det finns hakar i det hela, juridiska sådana, som gör att pengarna inte kommer att betalas ut till honom på samma sätt som om han hade rätt att vistas i Sverige. Måtte man ha tänkt på allt, så att han får sina pengar!

Jag var, för ett antal år sedan, ombud för en asylsökande man som förlorat en arm och ett ben i en fruktansvärd tågolycka i Sverige. Banverket påtog sig skulden och ett mycket stort skadestånd beviljades mannen. Men pengarna begärdes omedelbart i kvarstad av Migrationsverket, som sedan (helt korrekt) använde en del för hans uppehälle och innehöll resten för kommande utgifter (kanske för operationer och annan vård, men också för hans hemresa eftersom han skulle utvisas). Hur det sedan sist och slutligen gick i det fallet vet jag inte, men under den tid jag var inblandad (drygt ett år) såg han inte röken av sina pengar.

Enligt Svenska Spel har den här Trissvinnaren en bror i Sverige som är svensk medborgare som förhoppningsvis har tagit reda på alla juridiska bitar i detta. Dessutom säger Svenska Spel att Tesfaldet Tesloy arbetar (vilket kanske är ett missförstånd av Svenska Spel eftersom man inte har rätt att arbeta i Sverige om man har fått beslut om utvisning) och att han innehar ett bankkonto, vilket han absolut har rätt att han om hans identitet är styrkt.

Jag önskar honom all lycka till vid Trisslottskrapningen, och hoppas att SEB, som sköter utbetalningen av pengarna, kan göra det på bästa sätt så att Tesfaldet Tesloy kan få dem utbetalda oavsett om det blir i Etiopien, Eritrea (jag vet inet vilket land han ska utvisas till) eller i Sverige.

%d bloggare gillar detta: