• Kategorier

 • Arkiv från 5 maj 2005

 • Kalender

  september 2009
  M T W T F S S
  « Aug   Oct »
   123456
  78910111213
  14151617181920
  21222324252627
  282930  
 • free counters
 • wordpress visitor counter
 • RSS Merit Wager

  • Saga och verklighet tisdag, 9 februari, 2016
   Centerpartiet illustrerar sina förslag om sänkta krav på boenden för ”ensamkommande barn” med en liten unge och en nalle. SAGAN OM DET LILLA ENSAMKOMMANDE BARNET I POLITISK TAPPNING Det var en gång en liten gosse som hette Hamid. Som sexåring flydde han från krig och förföljelse i sitt hemland Afghanistan. Hans resa var lång och farofylld och […] […]

Finland: McDonalds säljer ”ofrivilliga” halal-burgare

Kanahampurilainen_sSnabbmatskedjan McDonald’s säljer hamburgare i Finland vars kycklingkött är slaktat enligt den islamska halal-metoden, men ingenstans informeras om att tillverkningen av köttet följer en religiös lag.

McDonald’s köper över hälften av sitt kycklingkött från den danska producenten Danpol, som följer islams regler i sin slaktprocess. Enligt producenten finns det alltid en muslim på plats som bevakar slaktprocessen och ber en bön innan varje slakt inleds. McDonald’s i Finland planerar inte sin service enligt olika religiösa grupper. Snabbmatskedjan meddelar att kycklingköttet i fråga inhämtats av kvalitetsmässiga orsaker – inte religiösa.

Ordföranden för Fritänkarnas förbund, Jussi K. Niemelä, anser att förfaringssättet kränker personer som har en annan religiös övertygelse eller är ateister. Dessa tvingas, mot sin vilja och utan att veta om det, att äta kyckling som är helgad till Allah, säger Niemelä.

Finlands islamska samfund kontrar med att saken inte skall blåsas upp i onödan. Bönen som bes vid halalslakt är inte riktad till själva köttet och inverkar inte på produkten. Det är fråga om en inledande bön som muslimer vanligen ber när de påbörjar något, såsom arbetet på morgonen, berättar Abdi-Hakim Yasin vid Finlands islamska samfund.

Källa: Yle
Följ

Få meddelanden om nya inlägg via e-post.

Gör sällskap med 284 andra följare