• Kategorier

 • Arkiv från 5 maj 2005

 • Kalender

  september 2009
  M T O T F L S
   123456
  78910111213
  14151617181920
  21222324252627
  282930  
 • free counters
 • wordpress visitor counter
 • RSS Merit Wager

  • Utan rubrik lördag, 6 juni, 2020
     Sedan den 5 maj 2005 har jag ideellt granskat, redovisat, översatt, kommenterat och publicerat ofta unikt material, särskilt miggornas rapportering. Om ni uppskattar texterna, informationen, rapporterna, kommentarerna, stöd gärna via Subscribe med 1 krona om dagen = 30 kronor i månaden, eller med valfritt belopp via Donate, Swish eller Bankgiro.  Alla bidr […]

Be my guest # 84: Lars Odrup, Pälkäne, Finland

lars-odrupGästbloggning från Lars Odrup som efter sin pensionering från den svenska armén beslutade sig för att bli invandrare och flyttade med sin finska hustru till ett purfinskt område utanför Tammerfors, Finland.

Han jobbar periodvis hårt med att lära sig finska och får mycket stöd av folket i byn men möter ofta ”folkskollärare” då han öppnar munnen och börjar misshandla det finska språket.

Blev så inspirerad av din kolumn i Svenska Dagbladet den 28 september om ministern som lät sig bjudas på födelsedagsfest hos en god vän att jag inte kunde låta bli:

Kommunalrådet tittade dystert på ett prydligt brev som han fått med dagens post:
– Nu har den förb-e direktören vid Åvikens sågverk bjudit oss till sin dotters bröllop!
– Ja men, det var väl trevligt, kvittrade kommunalrådskan och såg sig redan sväva ut i dansens virvlar med någon stilig kavaljer från Åvikens societet.
– Trevligt? Det är ju bara ett oblygt försök att muta oss. Tänk om pressen får nys om det här?
– Muta? Ni umgås ju redan i Rotary, spelar golf ihop och sedan har vi ju haft dem på middag hos oss flera gånger.
– Men han bjuder! Förstår du, b-j-u-d-e-r!
– Och?
– Om han ändå haft den goda smaken att under o.s.a. skriva ”politiker och andra förtroendevalda betalar en kuvertavgift om 750 kronor vilket även inkluderar hämtning med limousin” men inte då…
– Det är ju bara ett bröllop.
– ”Bara”? Det är inte bara det att han bjuder. Tänk om han vid något senare tillfälle säger något om muslimer? Då kommer det att heta att vi ”umgås i främlingsfientliga kretsar!” Jag ser bara två utvägar ur det här dilemmat. Antingen anmäler jag honom för bestickning eller också tackar vi nej på grund av sjukdom men att falskeligen säga sig vara sjuk är oärligt och då återstår bara att anmäla honom. Det är på tiden att någon visar lite civilkurage.
– Vore det inte ärligare att bara tacka nej?
– Nej, sådant här måste fram i ljuset. Det bästa är att ringa anonymt till Bygdenytt och påtala mutförsöket men också att det rakryggade kommunalrådet med avsmak avböjt mutan från den sannolikt främlingsfientlige direktören. Sedan får rättvisan ha sin gång och den där smygmoderate direktören blir en paria i vårt samhälles toppskikt.

Kommunalrådet kommer förmodligen att gå långt inom den svenska politiken. Och innan kommunalrådet belåtet somnade in på kvällen tänkte han bekymrat på hur svårt det måste vara för många invandrare att förstå de subtila svenska sociala koderna.

Läs fler av Lars Odrups texter!

%d bloggare gillar detta: