• Kategorier

 • Arkiv från 5 maj 2005

 • Kalender

  oktober 2009
  M T O T F L S
   1234
  567891011
  12131415161718
  19202122232425
  262728293031  
 • free counters
 • wordpress visitor counter
 • RSS Merit Wager

  • Utan rubrik lördag, 6 juni, 2020
     Sedan den 5 maj 2005 har jag ideellt granskat, redovisat, översatt, kommenterat och publicerat ofta unikt material, särskilt miggornas rapportering. Om ni uppskattar texterna, informationen, rapporterna, kommentarerna, stöd gärna via Subscribe med 1 krona om dagen = 30 kronor i månaden, eller med valfritt belopp via Donate, Swish eller Bankgiro.  Alla bidr […]

Migrationsverket har gjort ”ett rättsligt ställningstagande angående frågan om praktiskt verkställighetshinder” rörande palestinier från Gaza

palestinsk-flaggasveriges-flaggaHär finns tidigare texter om ett antal palestinier från Gaza, som Magda Ayoub (KD) och jag träffade i juli: Söndag med palestinier från Gaza (25.7 2009),  Sex timmar i en annan värld (26.7 2009),  Och hur var det med arbetslinjen? (27.7 2009),

MIG logoInför ”deadline”, d.v.s. inför det datum då de tillfälliga uppehållstillstånden (TUT) går ut den 31 oktober, har nu Migrationsverkets rättsliga avdelning gjort ett ”rättsligt ställningstagande” gällande palestinier från Gaza. Där sägs bland annat:

Egypten har idag full kontroll och avgör, såvitt känt, ensamt när gränsen skall öppnas. Det brukar då annonseras några dagar i förväg. Palestinier som vill återvända till Gaza kan ansöka om transitvisering till Egypten redan i Sverige. Enligt uppgifter från Egyptens ambassad finns det inget regelverk som hindrar Gazapalestinier från att resa vid Egypten eller att dröja sig kvar i landet tills gränsen öppnas. Det förekommer att Hamas hindrar personer från att lämna Gaza och att personer som återvänder arresteras på politiska grunder. Hamas har dock enligt UNRWA:s kännedom aldrig nekat någon att återvända till Gaza.

Utifrån redovisad landinformation är det rättschefens bedömning att en verkställighet till Gaza visserligen kan vara förenad med olägenheter för den enskilde, men att ett återvändande är praktiskt möjligt. Det förväntas av en person som har sökt asyl och sedan fått ett utvisningsbeslut att han eller hon respekterar detta och självmant lämnar landet (jfr MIG 2007:9 och MIG 2007:46). Den enskilde har därvid möjlighet till samråd, hjälp och bistånd från Migrationsverket. Då ett självmant återvändande till Gaza numera är möjligt, föreligger det inte längre något tillfälligt verkställighetshinder i utlänningslagens mening vid en prövning av grundärenden.

Enligt rättschefens bedömning bör det därmed inte heller generellt sett i verkställighetsärenden anses föreligga hinder mot verkställighet till Gaza.

Detta är beskedet till palestinier (troligen inte så många, men i alla fall) som kommit hit från Gaza och som har TUT till den 31 oktober. Det är bättre att veta hur det blir än att inte veta. Vi informerar nu ”våra” palestinier, som med allra största säkerhet kommer att ha svårt att ta till sig beslutet. Vi hoppas dock, i humanitetens och barmhärtighetens namn, att den cancersjuka kvinnan (läs tidigare texter), som inte kan få någon vård alls i Gaza, kan undantas och beviljas uppehållstillstånd ”på grund av synnerligen ömmande omständigheter vid ett verkställighetshinder”. Den möjligheten finns, även om ”tillståndsgrunden synnerligen ömmande omständigheter är av undantagskaraktär och avsedd att tillämpas restriktivt”.

© Vid citat ur mina texter,
var vänlig länka hit så att
hela texten kan läsas, inte bara
lösryckta ord eller meningar.
%d bloggare gillar detta: