• Kategorier

 • Arkiv från 5 maj 2005

 • Kalender

  oktober 2009
  M T O T F L S
   1234
  567891011
  12131415161718
  19202122232425
  262728293031  
 • free counters
 • wordpress visitor counter
 • RSS Merit Wager

  • Utan rubrik lördag, 6 juni, 2020
     Sedan den 5 maj 2005 har jag ideellt granskat, redovisat, översatt, kommenterat och publicerat ofta unikt material, särskilt miggornas rapportering. Om ni uppskattar texterna, informationen, rapporterna, kommentarerna, stöd gärna via Subscribe med 1 krona om dagen = 30 kronor i månaden, eller med valfritt belopp via Donate, Swish eller Bankgiro.  Alla bidr […]

Tiina Kantola: ”Astronaut landade i irakiska Kurdistan”

Tiina Kantola i TV4Tiina Kantola, som flyttade till Kurdistan i norra Irak i början av året, har återigen skickat en berättelse från sin horisont i Erbil. Men läs först lite mer om Tiina och hennes bakgrund här.

Astronaut landade i irakiska Kurdistan

William M ShepherdHan känner förstås Christer Fuglesang, ja, han vet allt om rymdfärder och  byggande av rymdstationer: ”Been there, seen that”. Astronauten Captain William M. Shepherd dök som en raket in i min värld och i Kurdistan söndagen den 11 oktober kl 11.00.

Kurdistan är verkligen kontrasternas region. Ibland tar saker och ting oändlig tid, men när det väl gäller, teamar folk upp på ett sätt som jag inte upplevt i Sverige. Förhandsinformation om VIP-besök här är fortfarande knapphändig, av säkerhetsskäl. Planeringshorisonten är noll. Det är orsaken till att stora insatser sker ad hoc, och det fungerar!

Så var det den här söndagsmorgonen, när Bill Shepherd oförhappandes landade på Erbil International Airport som gäst och partner till Ster Vanguard. Som marknadschef på Ster Group blev jag inkallad för att snabbt göra en maximal PR- och marknadsföringsinsats kring hans veckolånga besök. Somligt hade förberetts, men till första kvällens cocktails med middag och presentation av Bill Shepherd för ett hundratatal gäster, återstod en hel del att göra. Till 18.00 var det ju gott om tid!

På stående fot ringde jag mina mediekontakter här i Kurdistan. Informationen spred sig som en löpeld och inom ett par timmar var reportageteamen på plats. Först ut var det internetbaserade AKNews. Under veckan följde de flesta TV-stationerna Bill Shepherd och gjorde nyhetsinslag och längre intervjuer. Bland dessa Kurdistan TV, KurdSat, Ashtar TV och Iraq TV.

Även den hastigt inbjudna skaran VIP:ar infann sig till söndagskvällens event: Captain Shepherds presentation med efterföljande middag. Min uppgift var att bjuda in alla i Kurdistan närvarande oljebolags kontakter, som glatt hörsammade inbjudan såvida de inte var ute på fältjobb.

Captain Shepherds första besök i Kurdistan handlade dels om att hjälpa KRG, Kurdistan Regional Government, med affärsstrategier för uppbyggnad av bl a infrastruktur i regionen; dels, att besöka skolor och inspirera ungdomar till framtidsvisioner. Ja, vem vet rentav till rymdfärder!

Vid besöket på den internationella skolan Choueifat i Erbil visade han sin 22 min långa film från sina rymdfärder och livet som astronaut. Eleverna satt som tända ljus i den stora hörsalen, klädda i sina skoluniformer. Eleverna på den här skolan kommer från världens alla hörn – Canada, Sverige, Holland, USA, m fl – oftast återflyttade från länder dit deras familjer flydde undan krig i Irak. Jag fick några unga svenska kompisar där!

Den roligaste frågan alla tänkte på men var för blyga att ställa var: ”Hur går man på toaletten i rymden?”. Allt är ju viktlöst.

Den kanske mest livskritiska frågan för en astronaut är, vad man upplever som spännande i livet när man gjort en eller flera rymdfärder. ”Been there, seen that – vad motiverar en efter det? ”Att arbeta med utvecklingen av Kurdistan”,  blev Mr Shepherds svar.

%d bloggare gillar detta: