• Kategorier

 • Arkiv från 5 maj 2005

 • Kalender

  oktober 2009
  M T O T F L S
   1234
  567891011
  12131415161718
  19202122232425
  262728293031  
 • free counters
 • wordpress visitor counter
 • RSS Merit Wager

  • Utan rubrik lördag, 6 juni, 2020
     Sedan den 5 maj 2005 har jag ideellt granskat, redovisat, översatt, kommenterat och publicerat ofta unikt material, särskilt miggornas rapportering. Om ni uppskattar texterna, informationen, rapporterna, kommentarerna, stöd gärna via Subscribe med 1 krona om dagen = 30 kronor i månaden, eller med valfritt belopp via Donate, Swish eller Bankgiro.  Alla bidr […]

Om Expressens ”fattiga”

expressenDen 21 oktober fanns en artikel i Expressen – ”Mamma tvingas panta smycken”. Där beklagade sig en fyrbarnsmamma över hur fattig hon är och hur hennes barn får försaka så mycket. Här ett litet utdrag ur artikeln:

Hon har slagit knut på sig själv för att kunna betala friluftsdagar och museibesök.  Lånat, sparat, bett om uppskov…
”Jag har till och med pantsatt guldsmycken”, säger hon.
Svenska skolan ska vara gratis. Det är den inte.
Vi bakar och åker på skolresor som aldrig förr. Möt familjerna som kämpar med avgifterna för skolresor, friluftsdagar, simutflykter och lärarpresenter.

Snyft. Och främst i bild står den redan vuxna dottern, 20 år gammal, och ler och man får veta att hon vill bli en internationell dansstjärna. Kanske hjälper artikeln henne lite på traven. Ett annat barn är också vuxet, 18 år. Två av barnen är minderåriga.

Men den här mamman, som är så fattig, så fattig och gnäller över små avgifter för de två barn hon har som går i skolan, berättar samtidigt (20 oktober 2009) på den blogg hon kunde ”marknadsföra” i artikeln att:

Det är nu drygt en månad kvar tills vi åker till Gambia. Jag längtar så jag nästan inte står ut! Det ska bli så underbart skönt att få komma bort ett tag.

Det framkommer att tre av barnen reser med och att två av barnen var i Gambia också för ett år sedan, hon har lagt ut videosnuttar från den resan. Helt otroligt! Att hon har råd med de här resorna när hon samtidigt gnäller över små kostnader som uppkommer i hennes barns skolor: för utflykter, museibesök och annat som är viktigt för barnen!

Hur väljer Expressen ut vilka de marknadsför som ”fattiga”? Har kanske begreppet ”fattig” fått en ny betydelse? Att ha råd resa till Gambia i en månad med tre barn ingår kanske i ”nyfattigdomen”?

P.S. Det är orimligt att strypa alla aktiviteter i skolan som kostar lite pengar (med betoning på ”lite”) när ändå de flesta som prioriterar sina barn – även ”fattiga” – kan avvara några hundralappar om året till extra aktiviteter. Genom att röka mindre, dricka mindre och kanske avstå från dyra resor, till exempel.
© Vid citat ur mina texter,
var vänlig länka hit så att
hela texten kan läsas, inte bara
lösryckta ord eller meningar.
%d bloggare gillar detta: