• Kategorier

 • Arkiv från 5 maj 2005

 • Kalender

  oktober 2009
  M T O T F L S
   1234
  567891011
  12131415161718
  19202122232425
  262728293031  
 • free counters
 • wordpress visitor counter
 • RSS Merit Wager

En migga: ”GD borde sitta med på någon asylutredning för att förstå vad det hela handlar om”

Eftersom det som miggorna skriver är viktigt och relevant för allmänheten som sällan får den typen av information som de ger, lägger jag ut en del av det de skriver. En hel del kan jag inte publicera eftersom det kanske skulle kunna gå att identifiera dem. Samtliga är rädda att mista sina jobb och säger att det är mycket lågt i tak på Migrationsverket.

Jag har bara träffat Migrationsverkets nuvarande GD* två gånger och jag läser inte hans spalt på Verksnätet. Jag har inte tid för sådan nöjesläsning eftersom jag förväntas producera beslut hela tiden.

Jag har förstått att GD är en retoriker. Det upptäckte jag på Visionsdagen där han bland  annat berättade att han har läst Gellert Tamas bok De apatiska, och att han tycker att det är en bra bok och en skakande berättelse. Han talade om tårt- och champagnefesterna osv hos verket  som var på tapeten då, innan han själv var GD. Men då hade vi ju inte heller Visionen…

Han reflekterade däremot inte alls över hos vilken myndighet han själv arbetade när de två egyptierna under omänskliga förhållanden utvisades från Sverige. Nu påstår jag inte att han på något sätt var inblandad i egyptiernas utvisning (det vet jag inte tillräckligt om), lika lite som vi som lyssnade på honom på Visionsdagen hade varit inblandade i det som hände de apatiska barnen. Inte ens vi som var aktiva inom de två partierna som pekas ut i Gellert Tamas bok.

Enligt Visionen ska vi som jobbar på verket ha ändamålsenliga lokaler, fortbildning och stöd från ledningen. Vi ska vara stolta över att vi jobbar på verket och vi ska uppskattas för det vi gör.

Men vi har ingen fortbildning och obefintligt stöd från ledningen. Lokalerna rasar samman på vissa håll, och vi förväntas enbart producera beslut. Vi ska helst bevilja PUT** eftersom det går snabbare och vår GD har lovat att han aldrig kommer att bli upprörd om han ser ett PUT-beslut som är fattat på felaktiga grunder. Däremot blir han upprörd när han ser kantiga formuleringar i ett avslagsbeslut och inser att vi inte ”vänt på varje sten” för att personen i fråga skulle få asyl eller annat tillstånd.

Men det är inte vår uppgift enligt lagen, att hitta på nya asylskäl eller andra skäl till de sökande. Vi har att bedöma den sökandes berättelse, tillsammans med den bevisning som lämnats in.

GD borde sitta med på någon asylutredning för att förstå vad det hela handlar om.

*GD = generaldirektör
**PUT = permanent uppehållstillstånd
© Denna blogg.
%d bloggare gillar detta: