• Kategorier

 • Arkiv från 5 maj 2005

 • Kalender

  november 2009
  M T O T F L S
   1
  2345678
  9101112131415
  16171819202122
  23242526272829
  30  
 • free counters
 • wordpress visitor counter
 • RSS Merit Wager

  • Utan titel lördag, 6 juni, 2020
     Sedan den 5 maj 2005 har jag ideellt granskat, redovisat, översatt, kommenterat och publicerat ofta unikt material, särskilt miggornas rapportering. Om ni uppskattar texterna, informationen, rapporterna, kommentarerna, stöd gärna via Subscribe med 1 krona om dagen = 30 kronor i månaden, eller med valfritt belopp via Donate, Swish eller Bankgiro.  Alla bidr […]

”Migrationsverket ignorerar statslösa personers skyddsbehov”

Birgitta Elfström, jurist och tidigare under 18 år anställd vid Migrationsverket (bl.a. som beslutsfattare), skriver:

Migrationsverket ignorerar statslösa personers skyddsbehov

Fortfarande pågår en rättslös prövning av statslösa palestiniers asylansökningar. Migrationsverket blundar för att många av dem redan är flyktingar och att deras flyktingskap inte har upphört. Om Migrationsverket vid beslut skulle beakta att de redan är flyktingar skulle detta leda till att verket inte skulle kunna fatta beslut om utvisning till exempelvis Irak och Saudiarabien. Dessa länder har varken skrivit under flyktingkonventionen eller ger statslösa palestinier motsvarande skydd. Inte heller finns FN:s organ för palestinaflyktingar (UNRWA) i dessa länder för att bistå palestinska flyktingar.

Jag är ombud för en statslös palestinier med ursprung från Gaza, som fått utvisningsbeslut till Saudiarabien trots att jag tagit fram dokument som visar att Saudiarabien kräver att personen visar att han har ett permanent uppehållstillstånd inskrivet i passet för att kunna återvända dit. Min klient har ett utgånget egyptiskt resedokument utan uppehållstillstånd i något land. Hans mor och far flydde från Gaza 1967. Egypten kan inte förlänga passets giltighetstid eftersom uppehållstillstånd saknas. Han har sökt jobb i Saudiarabien och arbetsgivaren har svarat att denne inte kan stå som sponsor eftersom uppehållstillstånd saknas i passet. Migrationsverket avslog häromdagen på nytt ansökan om verkställighetshinder. Snart är denna person ett nervvrak.

Många klagar på att arabländerna inte tar sitt ansvar och ger statslösa palestinier rätt till jobb och integrering. Sverige vill inte heller ta ansvar. Den enskilde statslöse palestiniern blir en bricka i det politiska spel som pågår.

Migrationsverket utvisar statslösa barnfamiljer till Gaza. De fina orden ”barnets bästa” gäller inte för palestinska barn. De skall nöja sig med att leva under en terroristorganisation (HAMAS) som styr Gaza där mat, vatten, el, hälsovård, byggnadsmaterial, skydd, trygghet och bostäder saknas.

Migrationsverket utvisar statslösa palestinier till Irak och anger i besluten att de kan bosätta sig i området Baladiyat och avhålla sig från att gå till arbetet för att undgå hot. I Bagdad styr den irakiska myndigheten med hjälp av milisgrupper som härjar nattetid med vapen i hand och som fortsätter att göra områden etniskt rena. Palestinierna ses fortfarande som anhängare av Saddam och är därför en grupp som är särskilt utsatt i Irak. De har behov av internationellt skydd. Många av de statslösa palestinierna från Irak som fått utvisningsbeslut är registrerade av flyktingorganet UNHCR i Bagdad. Detta ignoreras av Migrationsverket. Likaså ignorerar Migrationsverket att UNHCR i ett dokument nyligen har angett att statslösa palestinier inte får ett effektivt skydd i Irak.

Jag har bett att få ett möte med Migrationsverkets generaldirektör angående statslösa personers skyddsbehov, men han svarar inte. Jag har också tillfrågat rättsenheten på Migrationsverket om vad den anser om UNHCR:s dokument om att statslösa inte får ett effektivt skydd i Irak. Inget svar.

Varför är alla ansvariga så tysta? Finns det inte ens en enda politiker som vågar höja rösten? Nu sitter en statslös palestinier i polisens förvar för att verkställas till Irak. Det är en skam.

© Vid citat ur mina texter,
var vänlig länka hit så att
hela texten kan läsas, inte bara
lösryckta ord eller meningar.