• Kategorier

 • Arkiv från 5 maj 2005

 • Kalender

  december 2009
  M T O T F L S
   123456
  78910111213
  14151617181920
  21222324252627
  28293031  
 • free counters
 • wordpress visitor counter
 • RSS Merit Wager

  • Utan rubrik lördag, 6 juni, 2020
     Sedan den 5 maj 2005 har jag ideellt granskat, redovisat, översatt, kommenterat och publicerat ofta unikt material, särskilt miggornas rapportering. Om ni uppskattar texterna, informationen, rapporterna, kommentarerna, stöd gärna via Subscribe med 1 krona om dagen = 30 kronor i månaden, eller med valfritt belopp via Donate, Swish eller Bankgiro.  Alla bidr […]

”En del drar sig förskräckt undan – efter alla år! – och andra börjar prata om annat”

Det kom ett nytt mejl från Maja, som också skrev under rubriken Som jag upplever det verkar hela migrationsförfarandet i Sverige vara en enda röra. Finns det någon enda vettig människa som kan tycka annat än att detta är en sansad, klok och reflekterande människa som skrivit nedanstående? Finns det någon enda vettig människa som tycker att hon kan avspisas med vulgärargument som ”främlingsfientlig” etc? Varför är folk så rädda för att tala om det i både nutid och framtid så oerhört viktiga asylområdet i raka, tydliga ordalag och ta upp både positiva och negativa sidor? Det är fullständigt obegripligt! Lika obegripligt som att fega politiker främst tänker på sin egen karriär och sina pk-fingrar i luftren och inte har folkets bästa för ögonen.

Här följer Majas andra text, var och en får läsa och förstå den som den vill och kan:

Det var nog för 10-12 år sedan. Jag promenerade genom Södra Förstaden, nära centrum av Malmö. Jag svängde runt ett hushörn och … synen som mötte mig tog struptag på mig och mitt hjärta började banka … Genast ändrade jag riktning och fortsatte alltså inte som jag tänkt in på tvärgatan. Jag undvek konfrontation. Vad jag sett, som fick mig att se en skrämmande framtid i ett enda ögonblick?

Mot mig på trottoaren kom, fladdrande i den lätta vinden, tre svarta skynken utan ansikten – som hämtade ur en skräckfilm om rymden. Naturligtvis förstod jag att det fanns tre bastanta kvinnor som marscherade fram under tygskynkena, och att dessa inte alls var intresserade av mig personligen, men känslan av skräck som förde mina tankar in på död och utplåning fanns där … Detta var framtiden för mig, för oss. Nej, nej, nej, över min döda kropp! Men också över mina barns döda … En svensk kvinna låter sig inte …

Det var så verklighetsfrämmande. På en skånsk gata, i en svensk stad! Inte i en jemenitisk stad eller … Jag var i ungdomen ute och reste en del i världen, så jag har sett lite av den. Senare har jag reflekterat över möjligheten att det under dessa skynken kan döljas bomber och granater, som ingen kan upptäcka förrän det är för sent. Sådant har skett i andra länder – och kan även hända här. Det finns inga garantier.

Men det var då, för ett decennium sedan, en skräckupplevelse, som jag naturligtvis kastade över axeln – som godtrogen svensk – och stoppade undan i ett minneshörn. Ändå kan samma känsla dyka upp lite varstans när jag råkar ut för något eller läser hur det går till i vårt land.

Det värsta är att jag inte kan göra något åt det. Ingenting. Absolut ingenting. Och jag förstår att jag inte är ensam om dessa känslor – det vore omöjligt – men också att alltför många svenskar trycker ner instinktiva reaktioner och sedan undviker att utsätta sig för liknande om de kan. Jag har mångåriga väninnor, som inte tror på mig när jag berättar vad jag känner till från bl.a. bloggar såsom din, Merit. En del drar sig förskräckt undan – efter alla år! – och andra börjar prata om annat. Psykologiska reaktioner till deras försvar för att orka leva vidare. Åter andra börjar förhoppningsvis att reflektera, och en hel del är på samma linje som jag, men osäkra.

Som jag ser det ska man leva sin tid i den reella verkligheten – inte i en flumvärld, en drömtillvaro, eller som man önskar att livet vore. Det är nuet som gäller, men man får inte blunda för ett skrämmande framtidsperspektiv. Se det positiva i tillvaron men inte blunda för det negativa och önska bort det. Så funkar det inte.

Många gånger brukar jag säga att ungdomar (inte alla givetvis!) har mer pengar idag än förstånd. Jag har själv fått vända på slantarna, och det har inte skadat min kreativitet. Samma sak säger jag om makthavarna på olika nivåer i vårt land: De har mer makt (och pengar) än de har förnuft att använda den till. Eller: ”Där makten går in där går vettet ut. Kvar finns endast egoism och girighet.” Därför samlas vettlösheten i toppen där den flyter ovanpå som luftfyllt skum …

Det är synd om
kvinnan som flyttade ”hem” till Malmö efter 30 år i Stockholm, och som inte förstod hur totalt staden förändrats. Till Dalslandsgatan nära Södervärn, där väntande bussresenärer kan bli rånade och knivhotade, ett stycke från Möllevångstorget, där ingen vettig människa ska vistas nattetid. Jag hoppas att hon inte råkar ut för det genomströmmande klientel som gör sina räder i trakten.

© Hela texter från min blogg får inte kopieras!
Vid citat ur texterna, var vänlig länka hit så att
hela texten kan läsas, inte bara lösryckta ord
eller meningar.
%d bloggare gillar detta: