• Kategorier

 • Arkiv från 5 maj 2005

 • Kalender

  december 2009
  M T O T F L S
   123456
  78910111213
  14151617181920
  21222324252627
  28293031  
 • free counters
 • wordpress visitor counter
 • RSS Merit Wager

  • Utan rubrik lördag, 6 juni, 2020
     Sedan den 5 maj 2005 har jag ideellt granskat, redovisat, översatt, kommenterat och publicerat ofta unikt material, särskilt miggornas rapportering. Om ni uppskattar texterna, informationen, rapporterna, kommentarerna, stöd gärna via Subscribe med 1 krona om dagen = 30 kronor i månaden, eller med valfritt belopp via Donate, Swish eller Bankgiro.  Alla bidr […]

Att läsa om att resa

Jag var på ett seminarium häromdagen, om boken Far och flyg! skriven av Maria Rankka och Fredrik Jonsson på Timbro samt Anders Ydstedt på Scantech Strategy Advisors. Det var både uppfriskande och intressant. Många borde läsa boken!

I presentationen av boken och dess budskap kan man bland annat läsa:

Kontrollerande myndigheter, auktoritära stater och välmenande miljövänner försöker ständigt reglera och förbjuda allt från cyklar till lågprisflyg. Synliga och osynliga murar har byggts kring flyktingar, solresenärer, tågluffare och affärsmän.

Den här boken har ett positivt budskap: att mobilitet och resor inte är ett nödvändigt ont, utan en viktig del av det öppna samhället. Det finns ett direkt samband mellan fysisk och social mobilitet. Den som motsätter sig resande motverkar därmed också den sociala mobiliteten.

Och här är författarnas Mobilitetsmanifest, d.v.s. deras teser och åsikter i komprimerad form:

1. Fri rörlighet i tid och rum är en förutsättning för frihet
Rörlighet ger människor möjlighet att lämna en given miljö. Det kan handla om ofria miljöer, som auktoritära politiska system, destruktiva familjer, religiös fundamentalism eller bara ett tråkigt sammanhang.

2. Fri rörlighet är en förutsättning för demokrati
Fri rörlighet inom och mellan länder är en mänsklig rättighet. Att kunan röra sig fritt är en förutsättning för att kunna genomföra möten och därmed indirekt en förutsättning för yttrandefriheten och demokratin.

3. Fri rörlighet är en förutsättning för mångfald
Rörligheten river gränser och skapar möten mellan människor och kulturer. Mänskligt liv utvecklas genom fler möten.

4. Fri rörlighet är en förutsättning för äganderätt
För att kunna göra affärer med den du vill, och inte bara personerna i din närmiljö, krävs fri rörlighet. Vissa avtal kan slutas på distans men för full fysisk äganderätt, t.ex. möjlighet att disponera fast egendom, krävs full rörelsefrihet.

5. Fri rörlighet är en förutsättning för marknadsekonomi
Avtalsfrihet och andra grundpelare i marknadsekonomin kräver fri rörlighet för varor och tjänster och därmed också för människor.

Läs mer om boken, se en utsändning av seminariet via Bambuser eller ladda ner ljudet som MP3-fil och lyssna på vad som sades.

%d bloggare gillar detta: