• Kategorier

 • Arkiv från 5 maj 2005

 • Kalender

  december 2009
  M T O T F L S
   123456
  78910111213
  14151617181920
  21222324252627
  28293031  
 • free counters
 • wordpress visitor counter
 • RSS Merit Wager

  • Utan rubrik lördag, 6 juni, 2020
     Sedan den 5 maj 2005 har jag ideellt granskat, redovisat, översatt, kommenterat och publicerat ofta unikt material, särskilt miggornas rapportering. Om ni uppskattar texterna, informationen, rapporterna, kommentarerna, stöd gärna via Subscribe med 1 krona om dagen = 30 kronor i månaden, eller med valfritt belopp via Donate, Swish eller Bankgiro.  Alla bidr […]

Birgitta Elfström om Migrationsverkets utvisningsbeslut gällande statslösa palestinier till Irak

Nedan skriver Birgitta Elfström, om statslösa palestiniers svåra situation. Birgitta Elfström är jurist, f.d. beslutsfattare vid Migrationsverket, Mellanösternexpert som under många år och oräkneliga gånger rest i Libanon, Syrien, Israel/Palestina, Libyen, Irak, Jordanien m.fl. länder som många asylsökande kommer ifrån (sök på ”birgitta elfström” här på bloggen, det finns en hel del reseberättelser från dessa resor).

”Rättslig kvalitet” = hål i huvudet

Migrationsverket fortsätter att besluta om utvisning av statslösa palestinier till Irak. Det är mer än rättsvidrigt, särskilt med hänsyn till att dessa personer redan är flyktingar och att deras flyktingskap inte har upphört. Därtill kommer den mycket osäkra och farliga situation som råder för palestinier i Irak, eftersom de fortfarande ses som Saddam-anhängare vilket ett flertal beväpnade milisgrupper inte tolererar.

Migrationsverket beaktar inte heller att UNHCR säger att Irak inte är ett säkert land för statslösa palestinier. Migrationsverkets generaldirektör Dan Eliasson sa för en kort tid sedan i en radiointervju att verket ”prioriterar rättslig kvalitet”. Jag påstår att generaldirektören inte har börjat vända på en enda sten på vägen mot ”rättslig kvalitet”.

Jag tillfrågades av en frivilligorganisation häromdagen om hur många statslösa palestinier som har återsänts till Irak. Eftersom jag själv inte kunde svara ställde jag den 3 december följande fråga till Migrationsverket:

”Jag vill veta hur många statslösa palestinier som har sänts till Irak med tvång sedan 2003? Hur många verkställighetsärenden betr. utvisning av statslösa till Irak har Migrationsverket lämnat över till polisen sedan 2003?”

Svar kom redan den 4 december:

”Det finns inga statslösa palestinier som har sänts med tvång till Irak sedan 2003. Inga verkställighetsärenden avseende utvisning av statslösa till Irak har lämnats från Migrationsverket till polisen.”

Således har –  under de senaste sex åren – inga statslösa palestinier tvingats tillbaka till Irak! Det är givetvis bra att de rättsvidriga utvisningsbesluten inte har verkställts. Men det är ”hål i huvudet” hos Migrationsverkets personal som fattar dessa beslut om utvisning av statslösa palestinier till Irak. Det är inte bara ”hål i huvudet” det är en öppning som är stor som en krater.

Är det ingen som kan ryta till? Finns det inget civilkurage hos beslutsfattare och politiker? Var är alla de religiösa företrädare som nu skriker om det nya manifestet ”Skilda världar”? Varför står ni inte upp för statslösa palestiniers mänskliga rättigheter?

Jag har ställt flera andra frågor till Migrationsverket angående statslösa palestiniers rättsliga ställning. Trots påminnelse svarar de inte.

© Vid citat ur texter på min blogg,
var vänlig länka hit så att
hela texten kan läsas, inte bara
lösryckta ord eller meningar.
%d bloggare gillar detta: