• Kategorier

 • Arkiv från 5 maj 2005

 • Kalender

  december 2009
  M T O T F L S
   123456
  78910111213
  14151617181920
  21222324252627
  28293031  
 • free counters
 • wordpress visitor counter
 • RSS Merit Wager

Ännu en gång: Sverige har inte sjukdomsinvandring

Jag har skrivit om det tidigare – bl.a. Utlänningslagen medger inte sjukdomsinvandring och En migga kommenterar inlägget ”Utlänningslaget medger inte sjukdomsinvandring” – att det i utlänningslagen inte finns någon paragraf som ger möjlighet till sjukdomsinvandring. Man kan komma till Sverige och söka vård om man kan betala för den och man sedan återvänder till sitt hemland (precis som svenskar kan söka vård i Kina eller USA, t.ex.), men man kan inte komma hit för att få en operation eller vård för en svår sjukdom gratis och dessutom få bostad, försörjning och permanent uppehållstillstånd.

Lagen är stiftad av riksdag och regering och ska gälla, precis som alla andra lagar. Detta borde framhållas i artiklar som handlar om just människor som kommer hit och söker ”asyl” för att få vård här. Men reportrar som skriver om sjukdomsinvandrarna berättar inte allt detta utan sätter i stället rubriker som nu senast i tidningen Norra Skåne: Familj hotas av utvisning, vilket är en på alla sätt missvisande rubrik.

Journalister trycks fortfarande mycket okunniga om asylområdet, trots att invandringsfrågan är en av de största och viktigaste i samhället. Journalisten borde ha reagerat redan över sin egen, första mening i artikeln om familjen som ”hotas av utvisning”:

För knappt två år sedan kom familjen Istrefi till Sverige för att få läkarhjälp. Orsaken är att deras sexåriga flicka har en svår skada på sin matstrupe. Nu har familjen nekats uppehållstillstånd och är rädda för att skickas hem till Kosovo innan flickan får den efterlängtade hjälpen.

Familjen hotas inte av utvisning, den ska utvisas. Det är redan beslutat av både Migrationsverket och en migrationsdomstol. Det är ett solklart beslut eftersom lagen inte medger den här typen av invandring.

Att det är synd om flickan – och alla andra som har problem med sina matstrupar eller värre – är en sak. Där kan vi nog alla känna medlidande med barnet och även med familjen. Och om man har råd – eller goda svenskar vill starta en insamling för att betala för den läkarhjälp flickan behöver och för familjens uppehälle här medan hon får den – så går det bra att få hjälp här. På samma sätt som när en svensk söker vård för ALS i  Kina eller för en ovanlig cancerform i USA. Man får inte permanent eller ens tillfälligt uppehållstillstånd i andra länder, än mindre försörjning och gratis vård, oavsett vilken sjukdom man har. Samma regler gäller också i Sverige.

Att familjen har blivit kvar här i två år är en gåta. Migrationsverket borde ha behandlat deras ansökan som uppenbart ogrundad eftersom den sökt sig hit enbart för att få läkarhjälp och detta inte är grund för uppehållstillstånd i Sverige. Det var ett solklart fall av ”uppenbart ogrundad ansökan”, och familjen borde inte ha blivit kvar här mer än någon vecka.

Varför har familjen från Kosovo ändå varit kvar här i två hela år med alla de kostnader det medfört för uppehälle, processer och advokater etc, det är en viktig fråga som borde besvaras av Migrationsverket. Den frågan har reportern dock inte ställt…  För lika viktigt som det är att de människor som har lagliga skäl att få asyl eller uppehållstillstånd här snabbt får det och kommer ut i samhället, lika viktigt är det att de som inte har skäl att vara här lämnar landet så snabbt som möjligt. Annars kan Sverige ju skrota utlänningslagen och bli ett än mer laglöst land på det området än det redan är.

© Var vänlig kopiera inte mina texter
för att använda dem i andra sammanhang!
Att citera går bra, men länka då alltid
till ursprungsinlägget så att hela texten
kan läsas.
%d bloggare gillar detta: