• Kategorier

 • Arkiv från 5 maj 2005

 • Kalender

  december 2009
  M T O T F L S
   123456
  78910111213
  14151617181920
  21222324252627
  28293031  
 • free counters
 • wordpress visitor counter
 • RSS Merit Wager

  • Utan rubrik lördag, 6 juni, 2020
     Sedan den 5 maj 2005 har jag ideellt granskat, redovisat, översatt, kommenterat och publicerat ofta unikt material, särskilt miggornas rapportering. Om ni uppskattar texterna, informationen, rapporterna, kommentarerna, stöd gärna via Subscribe med 1 krona om dagen = 30 kronor i månaden, eller med valfritt belopp via Donate, Swish eller Bankgiro.  Alla bidr […]

”Invandringen bör vara behärskad”

”Invandringen bör vara behärskad”. Det säger finska Migrationsverkets generaldirektör, Jorma Vuorio. Han säger vidare:

Grundtanken i regeringens invandrarpolitiska riktlinjer är att främja behärskad invandring. Det finns en klar orsak till detta: man bereder sig på den kommande arbetskraftsbristen. Det är ur myndigheternas synvinkel av största vikt, men samtidigt också ett utmanande mål att invandringen ökar på ett behärskat sätt.

Antalet asylsökande har ökat snabbt i Finland och det återspeglas också i den övriga invandringen. Ca 40 procent av de asylsökande beviljas uppehållstillstånd, dvs. av de ca 4.000 utlänningar som sökte asyl i fjol kommer ca 1 600 att beviljas uppehållstillstånd och av de uppskattningsvis 5.800 utlänningar som sökt asyl i år kommer ca 2 300 att beviljas uppehållstillstånd. Till detta kommer alltså familjeåterföreningarna. Jorma Vuorio:

Exempelvis gjordes ca 700 familjebandsansökningar av somalierna år 2006, men i år är siffran ca 2 000. Efter ett par år kommer somaliernas familjeanknytningsansökningar att åtminstone fördubblas, till 4 000. Det innebär särskilda utmaningar för Migrationsverket.

När antalet sökande ökar, framhävs storleken på migrationsmyndigheternas arbetsfält. Samtidigt som man säkrar en flexibel arbetskraftsinvandring, måste man uppfylla förpliktelserna inom ramen för internationellt skydd i asylförfarandet samt garantera att myndigheternas verksamhet är rättvis och likvärdig i alla situationer. Man måste också bekämpa negativa fenomen inom invandringen, som illegal invandring, kringgående av inresebestämmelserna och människohandel.

Antalet ansökningar om uppehållstillstånd som behandlas vid Migrationsverket och som lämnats in av sökande som kommer från länder utanför EU har snabbt ökat. År 2006 tog Migrationsverket emot 16 100 ansökningar, i fjol hela 23 000, och i år blir siffran densamma.

Migrationsverkets generaldirektör Jorma Vuorio förutspår att antalet ansökningar om uppehållstillstånd kommer att öka ännu kraftigare under de kommande fem åren, både när det gäller familjeband och arbete som i fråga om studier. Han konstaterar att man (precis som i Sverige) ”inte tycks få till stånd en saklig diskussion om invandring” och fortsätter:

Det är dock ett faktum att invandringen till Finland kommer att öka i framtiden ännu kraftigare än hittills, oberoende av diskussionerna. Detta måste accepteras och resurserna måste koncentreras för att säkra att invandringen sker på ett behärskat sätt och att de som stannar i landet ges tillräckliga möjligheter att integrera sig.

Källa: Migrationsverket, Finland
%d bloggare gillar detta: