• Kategorier

 • Arkiv från 5 maj 2005

 • Kalender

  december 2009
  M T O T F L S
   123456
  78910111213
  14151617181920
  21222324252627
  28293031  
 • free counters
 • wordpress visitor counter
 • RSS Merit Wager

Frågan om ”uppenbart ogrundade ansökningar” får ny aktualitet

Några reflektioner som har gjorts många gånger tidigare i inlägg på denna blogg får ny legitimitet med anledning av de fem afghanska pojkarna/männen (en del under, en del eller någon över 18 år) som började sin ”karriär” som asylsökande med lögner:

Om man tar sig – eller skickas – till Sverige med människosmugglare för 200.000 kronor och har en färdig falsk historia att servera när man söker ”asyl, så antyder det väl tämligen starkt att man inte har asylskäl utan att man falskeligen vill tillskansa sig uppehållstillstånd och därmed tillhörande försörjning och utbildning i Sverige? Om man har asyl- eller skyddsskäl och därför har flytt från sitt hemland, då berättar man väl sanningen samt visar vem man är och var man kommer ifrån?

Följande är ett citat från TV4 Nyheternas inslag Flyktingarnas historia stämmer inte:

Enligt en expert på människosmuggling vid rikskriminalen, Ulla Ahlbäck, som Tv4Nyheterna har pratat med – får flyktingar oftast en historia av smugglare som de ska berätta när de kommit fram till landet de vill söka asyl i, och den historien stämmer sällan överens med verkligheten.

Det har ju väldigt många vetat om under åratal (fråga miggorna, som om och om igen med dårars envishet rapporterat här på bloggen om alla osammanhängande, hopdiktade historier de fått lyssna till!) att den totala avsaknaden av handlingar och den ena mer fantasirika historien än den andra är bluff. Polisen känner också till det, precis som deras expert på människosmuggling Ulla Ahlbäck säger.

Varför accepterar landet Sverige sådana respektlösa bedrägeriförsök, varför sänds inte de som kommer med ”amsagor” (som en migga brukar kalla de påhittade historierna) tillbaka till sina hemländer med hänvisning till vad som i lagen kallas ”uppenbart ogrundad ansökan”? Dessutom kan man tycka att deras hemländers ambassader borde kunna hjälpa dem på samma sätt som svenska ambassader hjälper svenskar som hamnat i trångmål utomlands. Alltså så, att hemlandsambassaden kan låna ut pengar eller kontakta en släkting eller vän i hemlandet som kan sända pengar för den hitsmugglade personens återresa. Det är väl korrekt att varje land tar hand om sina medborgare, inte att Sverige tar hand om varje lands medborgare!

För undvikande av missförstånd (brasklapp, alltså): alla som kommer till Sverige och söker asyl är inte lögnare utan skäl att fly. Men den som har genuina asylskäl visar sina handlingar och talar sanning. Jag har varit med tillräckligt länge för att veta att så var fallet för bara sju, åtta, tio år sedan, att man i hög grad visade sina originalhandlingar och oftare talade sanning om sina asyl- och skyddsskäl, åtminstone i det stora hela. Idag är det kring 96 % av alla som smugglas hit som inte visar en enda identitetshandling i original som och som berättar historier som inte är sanna och därför heller inte trovärdiga.

Alltså: de, som inte visar vilka de är eller varifrån de kommer, ska fortast möjligt återsändas. Gärna med hjälp från hemlandet, om möjligt. De som har asyl- eller skyddsskäl och kan styrka det eller göra det sannolikt samt visar sina handlingar ska beviljas uppehållstillstånd.

© Vid citat ur mina texter,
var vänlig ange källa och länka hit
så att hela texten kan läsas, inte bara
lösryckta ord eller meningar.
%d bloggare gillar detta: