• Kategorier

 • Arkiv från 5 maj 2005

 • Kalender

  december 2009
  M T O T F L S
   123456
  78910111213
  14151617181920
  21222324252627
  28293031  
 • free counters
 • wordpress visitor counter
 • RSS Merit Wager

  • Utan rubrik lördag, 6 juni, 2020
     Sedan den 5 maj 2005 har jag ideellt granskat, redovisat, översatt, kommenterat och publicerat ofta unikt material, särskilt miggornas rapportering. Om ni uppskattar texterna, informationen, rapporterna, kommentarerna, stöd gärna via Subscribe med 1 krona om dagen = 30 kronor i månaden, eller med valfritt belopp via Donate, Swish eller Bankgiro.  Alla bidr […]

Hisnande kostnader för ”vård av placerade barn”

I en artikel i Helsingborgs Dagblad kan man läsa om en tvist mellan Åstorps kommun och Migrationsverket om ”ersättning för fyra placerade flyktingbarn”. Vad ”flyktingbarn” betyder är svårt att veta: är det barn till personer med flyktingstatus eller om barn till människor som har sökt och fått uppehållstillstånd i Sverige? Artikeln ger ingen förklaring.

Tvisten hanteras – för dyra skattepengar – i domstolar trots att ersättningen för de fyra placerade ”flyktingbarnen” kommer från skattebetalarna, oavsett vilken myndighet som pytsar ut dem! Men som vanligt är det lätt för oansvariga myndigheter och kommuner att bolla med andras pengar…

I artikeln, som kan läsas här i sin helhet står det bland annat:

Åstorp trycker på vikten av rättssäkerhet för de inblandade och anser att länsrättens dom ska tolkas så att både vård- och betalningsansvar överflyttas samtidigt.

Ärendet gäller fyra placerade flyktingbarn vars föräldrar flyttade till Linköpings kommun 2007. Länsrätten i Östergötland beslutade att ansvaret för barnen skulle överflyttas från Åstorp till Linköping den 1 oktober i fjol. Linköping hävdar dock att det ekonomiska ansvaret övergick först den 1 januari i år.

Och nu kommer chocksiffror:

Åstorp kräver att Linköping betalar de 633 000 kronor som barnens vård kostat de tre sista månaderna av 2008, pengar som kan återsökas av Migrationsverket. Men Linköping vägrar och därför får tingsrätten att avgöra frågan.

Bortsett från att det används skattemedel till dyra rättsliga processer trots att tvisten handlar om gemensamma skattemedel: Hur kan det kosta 633.000 kronor att ”vårda” fyra barn i tre månader????!!! Är det vanligt att vård av placerade barn är så dyrt? Vad är det för specialistvård som ges som kostar nästan 53.000 kronor i månaden, drygt 630.000 kronor per år per person??? Hur många andra barn i Sverige vårdas på detta dyra sätt och gäller det alla barn som anses behöva ”placeras” – eller är det bara ”flyktingbarn” som behöver speciellt dyr vård? Det rör sig ju om alldeles hisnande summor! Som skattebetalare i landet med ett av världens absolut högsta skattetryck är det givetvis både intressant och rätt att man får reda på vad det handlar om.

© Vid citat ur texter på denna blogg,
var vänlig länka hit så att
hela texten kan läsas, inte bara
lösryckta ord eller meningar.
%d bloggare gillar detta: