• Kategorier

 • Arkiv från 5 maj 2005

 • Kalender

  januari 2010
  M T O T F L S
   123
  45678910
  11121314151617
  18192021222324
  25262728293031
 • free counters
 • wordpress visitor counter
 • RSS Merit Wager

  • Utan rubrik lördag, 6 juni, 2020
     Sedan den 5 maj 2005 har jag ideellt granskat, redovisat, översatt, kommenterat och publicerat ofta unikt material, särskilt miggornas rapportering. Om ni uppskattar texterna, informationen, rapporterna, kommentarerna, stöd gärna via Subscribe med 1 krona om dagen = 30 kronor i månaden, eller med valfritt belopp via Donate, Swish eller Bankgiro.  Alla bidr […]

Finland: Mördaren i Esbo hade kanske kunnat utvisas

Statsminister Matti Vanhanen tar på sin blogg ställning i frågan om det finska förfarandet vad gäller uppehållstillstånd. Han förundras över att mannen som dödade fem människor i Esbo, Ibrahim Shkupolli, fick fortsatt uppehållstillstånd trots att han tidigare nekats finskt medborgarskap på grund av brott:

I vilka fall kan uppehållstillstånd återtas och har de som följer upp uppehållstillstånden tillräcklig kunskap om personernas verksamhet?

Statsminister Matti Vanhanen vill också ta upp till diskussion integreringen av utlänningar till det finska samhället:

Jag tycker att det i detta fall mer verkar handla om brott som har med mänskliga relationer att göra än med mannens utländska härkomst. Men det är bra att gå igenom frågan om hur integrationen lyckats.

Helsingin Sanomat skriver den 4 januari att det kanske hade funnits lagliga grunder att utvisa Ibrahim Shkupolli. Han hade troligen kunnat utvisas på grund av de brott han tidigare hade begått. Det säger direktören för Migrationsverkets asylenhet Esko Repo.

Repo har inga uppgifter om exakt vilka domar Ibrahim Shkupolli har fått. Enligt lagen kan en person utvisas om han eller hon upprepade gånger gör sig skyldig till brott eller döms till fängelse i minst ett år. Shkupolli hade bland annat gjort sig skyldig till misshandel, olaga hot och trafikförseelser. Hans brottsliga bakgrund gjorde att han inte beviljades finskt medborgarskap.

Enligt Helsingin Sanomat utvisas varje år cirka 70 utlänningar från Finland, en del av dem på grund av brott. Beslutet fattas av Migrationsverket, men det är i allmänhet polisen som föreslår att en person ska utvisas.

© Vid citat ur texter på denna blogg,
var vänlig länka hit så att
hela texten kan läsas, inte bara
lösryckta ord eller meningar.
%d bloggare gillar detta: