• Kategorier

 • Arkiv från 5 maj 2005

 • Kalender

  januari 2010
  M T O T F L S
   123
  45678910
  11121314151617
  18192021222324
  25262728293031
 • free counters
 • wordpress visitor counter
 • RSS Merit Wager

Tiina Kantola: Mer om att leva och bo i irakiska Kurdistan

Här skriver Tiina Kantola igen. Hon flyttade för ett knappt år sedan till regionen Kurdistan i norra Irak. (Här kan man läsa hennes tidigare texter och här är hennes hemsida).

Att leva och bo i irakiska Kurdistan

Nu har jag hyrt ett hus i irakiska Kurdistan, i Erbil! Efter att i nästan ett år ha bott under hotelliknande förhållanden på Chinar Tourist Compound i Erbil, Ankawa, hyr jag nu ett hus tillsammans med några internationella vänner.

På Chinar kostade det 1500 USD per månad för en liten turistlägenhet med ett sovrum, vardagsrum och barkök med kokplatta. Nu är vi tre vänner som delar på en stor villa på två plan, med 4 sovrum, sällskapsrum, matsal, ordentligt kök och badrum på varje plan, trädgård och terrasser på både andra våningen och på taket. För 800 USD per månad plus el. Här stortrivs jag och har grannar som är otroligt trevliga och hjälpsamma!

Att leva i hus som kurderna själva, är att ta seden dit man kommer. Det mest spännande är att få känna av hur en vanlig kurdisk familj i Erbil har det. Eldistributionen är ju fortfarande bristfällig, vi har statlig el ca 15 tim per dygn just nu. Detta kompletteras med el från generatorer; i vårt fall genom en generatorstation för området. Men ibland har vi ändå ingen el alls och så här vintertid kan det bli kallt inomhus också, eftersom isoleringen av husen är lika med noll.

Då har vi fotogenvärmare som komplement. Ute i trädgården står det en tunna med fotogen, som vi tappar i en dunk, för att sedan pumpa ner i fotogenvärmarna. Allt det här fungerar väldigt bra bara man lär sig hela systemet.

Häromkvällen hade vi kurdiska vänner på besök. Det har vi ofta i vårt hus, internationella och lokala vänner är alltid välkomna, våra dörrar står öppna. Om man blir sen, kan man också sova över, antingen på dynorna i vardagsrummet eller i vårt gästrum. Inga problem!

Elen kommer och går, så ibland är det full belysning och ibland mysbelysning. På kurdiskt vis är vardagsrummet både sällskapsrum, matsal och sovrum – vi vill ta seden dit man kommer, och vi trivs fantastiskt bra med det!

Här är middagsbilder både med och utan el:

%d bloggare gillar detta: