• Kategorier

 • Arkiv från 5 maj 2005

 • Kalender

  januari 2010
  M T O T F L S
   123
  45678910
  11121314151617
  18192021222324
  25262728293031
 • free counters
 • wordpress visitor counter
 • RSS Merit Wager

”Krigsförbrytare ska inte se Sverige som en plats att gömma sig på”

Citat ur artikeln Skolvaktmästaren greps för krigsbrott i Expressen den 13 januari:

– Det är första gången som vi griper personer i Sverige för det här. Vi har handlagt ett flertal ärenden, men inga av dem har gått så här långt, säger Tomas Ackheim, chef för Krigsbrottskommissionen. Han betonar vikten av att krigsförbrytare inte ska se Sverige som en plats att gömma sig på.

– Det finns flera misstänkta krigsförbrytare som gömmer sig i Sverige, konstaterar han.

Det lär finnas ca 1000 krigsförbrytare som har fått asyl eller skydd i Sverige. Permanenta uppehållstillstånd och t.o.m. medborgarskap i Sverige. Det lär också finnas ett okänt, men ganska stort, antal terrorister, som också lever gott i Sverige. Varför?

Den som under en längre tid har följt denna blogg (Asyl&Migration) förstår att chefen för Krigsbrottskommissionen har fel när han säger: ”Krigsförbrytare ska inte se Sverige som en plats att gömma sig på”. För det är ju just det de kan göra, både krigsförbrytare (ettusen!!!?) och terrorister (okänt antal) som finns här. Annars skulle de ju inte vara här!!!

Svenska myndigheter tycks inte inse vikten av – eller inte anse det tillräckligt viktigt – att fastställa vilka människor som söker sig hit. Krav på absolut fastställd identitet för uppehållstillstånd gäller inte och det verkar alltför ofta som om inte ens kravet på ”att ha gjort sin identitet sannolik” behöver uppfyllas. När det gäller svenskt medborgarskap (vilket den nu gripne mannen beviljats bara fem år efter att han kom till Sverige) gäller ”styrkt identitet” på papperet, men långt ifrån alltid i verkligheten.

Mannen, krigsförbrytaren,  beviljades asyl i Sverige (vem kan han ha behövt skydd ifrån?). Kanske har han styrkt sin identitet och svenska myndigheter har trott på hans historia. Han beviljades också svenskt medborgarskap.

När mannen (och tusentals andra asylsökande som fått PUT i Sverige) sökte svenskt medborgarskap, brydde sig ingen om hans bakgrund innan han kom till Sverige. För det är bara om han eventuellt har begått brott i Sverige som han kan få vänta lite extra på att beviljas svenskt medborgarskap. Till skillnad från i många andra länder där kriminella utländska medborgare inte får bli medborgare, får de medborgarskap i Sverige så småningom. Från Migrationsverkets sajt:

Om du har begått något brott kan du ändå bli svensk medborgare, men då måste du vänta en tid. Hur länge du måste vänta beror på vilket straff du fick.

Läs mer bland annat här. Notera samtidigt att ca 96 % av de asylsökande som kommer till Sverige inte styrker sin identitet med korrekta och lagliga handlingar. Trots det beviljas många asyl eller uppehållstillstånd.

© Var vänlig kopiera inte texter i sin helhet
från bloggen  att använda i andra sammanhang!
Att citera kort går bra, men länka då alltid
till ursprungsinlägget så att hela texten
kan läsas här.
%d bloggare gillar detta: