• Kategorier

 • Arkiv från 5 maj 2005

 • Kalender

  januari 2010
  M T O T F L S
   123
  45678910
  11121314151617
  18192021222324
  25262728293031
 • free counters
 • wordpress visitor counter
 • RSS Merit Wager

  • Utan rubrik lördag, 6 juni, 2020
     Sedan den 5 maj 2005 har jag ideellt granskat, redovisat, översatt, kommenterat och publicerat ofta unikt material, särskilt miggornas rapportering. Om ni uppskattar texterna, informationen, rapporterna, kommentarerna, stöd gärna via Subscribe med 1 krona om dagen = 30 kronor i månaden, eller med valfritt belopp via Donate, Swish eller Bankgiro.  Alla bidr […]

Asylsökande hungerstrejkar mot förhållandena på Migrationsverkets förvar

I bland annat Hela Hälsingland berättas om att asylsökande hungerstrejkar mot förhållandena på Migrationsverkets förvar i Gävle. De har i mpånga fall anledning att klaga och hungerstrejk torde vara det enda sättet de kan göra det poå.

Under den tid jag var Medborgarnas flyktingombudsman och ombud åt otaliga asylsökande varav en del hamnade på förvaren i Märsta och Flen, gjorde jag tillsammans med andra engagerade många besök på förvaret i Märsta. Vi fann att asylsökande som hölls inlåsta där under lång tid hade anledning att rikta skarp kritik mot förhållandena där.

Vi lyssnade, skrev rapporter och fick så småningom till stånd bland annat att de som var inlåsta fick vara ute på gården hela dagarna och inte bara en enda timme per dag; att en dålig matleverantör byttes ut mot en bättre; att gymmet fick utnyttjas under längre tid varje dag etc. Vi satte också ljuset på att många satt inlåsta under alltför lång tid och att inlåsningarna rutinmässigt förlängdes och förlängdes, när lagens mening var att man skulle kunna hålla människor i förvar under en begränsad tid (två veckor, med förlängningsmöjlighet till två månader och bara i undantagsfall längre) för att sedan utvisa dem.

Nu har 20 asylsökande på förvaret i Gävle inlett en hungerstrejk för att de är missnöjda med villkoren och förhållandena på förvaret. Vissa har suttit inlåsta i upp till ett år. Det berättar Alaa Ismail som ska utvisas till Gazaremsan för tidningen.  Han har suttit inlåst sedan den 1 december, drygt 1,5 månader.

För palestinier från Gaza som lyckats ta sig hit är situationen mycket svår. Eftersom gränsen är stängd kan han inte utvisas eller ens själv, frivilligt, ta sig dit. Till Hela Hälsingland säger Alaa Ismail:

Det enda sättet att komma in i Gaza är med fallskärm. Kan de inte skicka iväg mig ska de släppa ut mig. Det känns inte som att det är ett demokratiskt land som håller oss fängslade.

I den här rapporteringen från förvaret i Gävle finns det alltså flera delar. Den ena delen är, att människor hålls inlåsta under lång tid. Å ena sidan säger lagen att om man befarar att en person ska hålla sig undan en utvisning ska denne tas i förvar. Men å andra sidan ska då utvisningen ske så snart som möjligt efter att en person tagits i förvar så att han inte blir sittande inlåst under orimligt lång tid. Den andra delen är, att palestinier inte kan utvisas till Gaza när det är så ytterst svårt, nästan omöjligt, att komma in där. Läs bland annat Om kontrollen över Rafahgränsen och frågan om verkställighetshinder, av juristen och Mellanösternexerten Birgitta Elfström.

Svåra frågor, svåra avväganden för myndigheterna. Men människor som inte har begått något brott ska inte hållas frihetsberövade under orimligt lång tid. Kan de inte utvisas, som palestinierna från Gaza, bör de efter en eller två perioder med tillfälliga uppehållstillstånd i väntan på att situationen ska förändras, beviljas permanenta uppehållstillstånd på grund av verkställighetshinder. Inte hållas inlåsta i väntan på något som inte är nära förestående, nämligen en utvisning till Gaza.

© Var vänlig kopiera inte texter i sin helhet
från bloggen  att använda i andra sammanhang!
Att citera kort går bra, men länka då alltid
till ursprungsinlägget så att hela texten
kan läsas här.
%d bloggare gillar detta: