• Kategorier

 • Arkiv från 5 maj 2005

 • Kalender

  februari 2010
  M T O T F L S
  1234567
  891011121314
  15161718192021
  22232425262728
 • free counters
 • wordpress visitor counter
 • RSS Merit Wager

En migga om medias ansvar

Miggorna är, av fullt förståeliga skäl, upprörda, frustrerade och ibland förtvivlade över den ofta slarviga, okunniga och ensidiga rapporteringen i många medier. Så här berättar en migga, och belyser samtidigt just problemet med att journalister blandar sig i saker de har långt ifrån tillräckliga kunskaper om:

En person som vi kan kalla Ahmed var från början en asylsökande som fick avslag på sin ansökan om uppehållstillstånd i Sverige. Då gifte han sig med en kvinna och fick på det sättet tillfälligt uppehållstillstånd. Han misshandlande kvinnan, polisanmäldes och sökte sedan asyl på nytt.

Ahmed fick inte asyl, han begick flera brott men kunde inte utvisas p.g.a. att han vägrade ta fram sina id-handlingar. Han flyttades till en förläggning i norra Sverige. Vad han gjorde där finns ett radioprogram om (ett program som också skulle ha visats i TV) om hur fruktansvärt det är att man kan utvisa en person till Afghanistan. Det här snyftreportaget blev inte av i och med att en av hans kvinnor gick till media och berättade om dödshot etc. Hon är livrädd för den här mannen. Bevisligen har hon starka skäl att vara rädd.

Sin senaste hustrus döttrar har han lovat slita i stycken. En annan av hans tidigare hustrur, en 17-åring, lämnade honom p.g.a. hans misshandel av henne. Hennes far och mor bombade Migrationsverket med telefonsamtal som gick ut på att den här mannen måste utvisas, han är farlig. Polisen i X ringde till verket för att han jagade småtjejer som han ville våldta för att de skulle föda barn och han därigenom skulle få stanna i Sverige.

Sådant påverkade inte vår (Migrationsverkets) bedömning. Våldsmannen Ahmed fick återvändandebidrag från svenska skattebetalare efter avtjänat fängelsestraff. Han utvisades till Afghanistan. Men han är inte nöjd. Han skickar sms till sin senaste kvinna och hennes två döttrar om att han ska komma tillbaka, våldta dem och slita dem i stycken.

Detta är en komprimerad, sann berättelse om en enda asylsökande. Vad den personen har kostat Sverige i pengar och bekymmer för att inte tala om vad den kostat – och kostar – många kvinnor i lidande och smärta, går knappast ens att uppskatta. Media måste veta vad de talar om när de skriver snyftreportage om asylsökande män som måste få stanna i Sverige för att de fått barn här. De måste lära sig att ta reda på bakgrunden och allt som hänt innan de skriver. Alltför många medier är alltför slarviga och bidrar till att skapa mer skräck och oro för människor som terroriseras av män som denne Ahmed. Och Sverige borde inte ”belöna” sådana avskum med ”återvändandebidrag” utan skicka tillbaka dem utan skattemedel i fickorna.

© Denna blogg.
%d bloggare gillar detta: