• Kategorier

  • Arkiv från 5 maj 2005

  • Kalender

  • free counters
  • wordpress visitor counter
  • RSS Merit Wager

En anställd på ett boende för asylsökande unga berättar mer om den sällsamma asylinvandringsindustrin

Återigen berättar en person som arbetar på ett HVB-hem (Hem för Vård och Boende) om sällsamheter i asylhanteringen. Han har skrivit tidigare om problemen med lögner om åldrar och om allvarliga bråk på dessa hem: Vi börjar nu se en rädsla bland de yngre, de som är under 18 år, på asylboendet: ”Vem skyddar oss från de vuxna som bor här?”. Ingen lyssnar och medierna tar ytterst sällan upp de här vansinnigheterna. Här är den HVB-hemsanställdes rapport:

Inte nog med att vi har problem med vuxna som ljuger om sin ålder och påstår sig vara minderåriga och därefter får bo i HVB-hem för barn, nu ligger också ett 18 plus-projekt i startgroparna. Tanken är att när man fyller 18 så flyttar man till i egen lägenhet (svenska ungdomar får inga egna lägenheter när de fyller 18 år…) om man har permanent uppehållstillstånd (PUT) och till migrationsverkets lägenheter om man har fått avslag (tills man lämnar landet).

Det har nu framkommit att dessa vuxna som har fått PUT (som nu verkligen är vuxna enligt svensk lag) behöver mer stöd. De mår inget vidare. Personal ska nu anställas för att hjälpa till med telefonsamtal, läxläsning och vad nu mer man behöver stöd/guidning med som vuxen. Det är uppenbart vad detta handlar om: pengar och att sätta personer i arbete, plus blåögda socialsekreterare som suger i sig känslan av att vara räddande änglar. Ingen tar ett steg tillbaka och ser hur löjligt allt detta trams är. Ingen vill förlora jobben. Det har blivit en skattefinansierad industri. Man kan ju till och med bättra på sin karriär om man lägger fram ett förslag till ett projekt som ska göra saker och ting bekvämare för vuxna människor med PUT. Det är ju politiskt korrekt.

Jag undrar: Om nu asylsökande vuxna som kommer till Sverige måste lita till integrationsenheter och handläggare på Migrationsverket och arbetsförmedlingar för stöd, varför kan inte dessa personer, som nu flyttar ut från HVB-hemmen, få hjälp av samma enhet? Varför startar man en separat stödverksamhet för dem som har bott på HVB-hem och sedan slussats ut i samhället? Har de som kommit hit och varit ärliga om sin ålder dragit en nitlott? Om man bara hade uppgett att man var 17 i stället för 19, då hade man ju dragit guldlotten!

Jag har försökt få igång en diskussion med våra socialsekreterare om problemet med fel åldrar på våra HVB-hem, utan resultat. Ingen vill ta i det. Det är alltid Migrationsverkets ansvar, säger man. Ditt jobb och inkomst hänger på att du ignorerar verkligheten. Ingen bryr sig från Migrationsverket ner till socialsekreterare på kommunnivå. Skit rinner ju som vi vet neråt och beslut som tas på statlig nivå hamnar ju längst ner hos oss. Konflikter och samtal angående idiotiska saker är vardagsmat. Det har inget med kulturskillnader att göra, utan med identitetskriser.

Alla anställda och inblandade vet att när systemet kollapsar, vilket det måste göra eftersom ett land inte kan utfärda nya identiteter i all oändlighet, så hänger jobben löst. Så man spelar med så länge det går. Detta är dock inget som bekymrar mig, jag kan hitta ett annat jobb.

© Denna blogg.
%d bloggare gillar detta: