• Kategorier

  • Arkiv från 5 maj 2005

  • Kalender

  • free counters
  • wordpress visitor counter
  • RSS Merit Wager

    • Utan rubrik lördag, 6 juni, 2020
        Sedan den 5 maj 2005 har jag ideellt granskat, redovisat, översatt, kommenterat och publicerat ofta unikt material, särskilt miggornas rapportering. Om ni uppskattar texterna, informationen, rapporterna, kommentarerna, stöd gärna via Subscribe med 1 krona om dagen = 30 kronor i månaden, eller med valfritt belopp via Donate, Swish eller Bankgiro.  Alla bidr […]

Om de finländska socialdemokraternas (Sdp) nya invandringspolitiska program

I artikeln Sdp:n uusi maahanmuuttolinjaus: Maassa maan tavalla i Helsingin Sanomat den 20 mars, berätttas om Sdp:s nya invandringspolitiska program, som ska slås fast vid partikongressen i maj:

Jutta Urpilainen, de finländska socialdemokraternas (Sdp) partiordförande (motsvarande Mona Sahlin), anser att man har misslyckats med den finländska invandringspolitiken. Det finns människor i Finland som varit där i närmare 20 år som inte kan språket ens hjälpligt. Sdp förbereder just nu ett invandringsprogram där huvudtanken är: ”Maassa maan tavalla” (ung. ”I landet på landets sätt” eller ”Ta seden dit man kommer”).

Jutta Urpilainen presenterade sitt partis invandringspolitik i Vanda under Sdp:s partiavdelningars ordförandedagar. Så här sa hon till sitt partifolk:

”I landet på landets sätt” betyder också att när man kommer till Finland ska man lära sig språket. Det kan vara svenska, det kan vara finska, men ett språk ska man lära sig så att man kan bli en del av samhället. Det betyder också att den som är i arbetsför ålder ska arbeta, precis som alla andra i Finland.

Hon fördömde hoten mot migrationsminister Astrid Thors (Sfp) och sa också:

Sannfinländarnas hottentottpolitik ser ut som en flirt med rasismen. Det vore mer rakt och redigt av ordförande Timo Soini att offentligt göra klart vad som är acceptabelt och vad som inte är det.

Förberedelserna av Sdp:s invandringspolitiska program faller främst på partisekreteraren, riksdagsledamoten Maarit Feldt-Rantas lott.

På sin blogg skriver Sdp:s partiordförande bland annat så här, den 25 mars:

Människovärde är något som tillkommer alla – också andra än infödda finländare. Det är utgångspunkten för Sdp:s invandringspolitiska diskussion. I Finland bor över 200.000 utlandsfödda personer; det är klart att deras arbetsinsatser är helt nödvändiga för vår välfärdsstat.

Jag konstaterade i Vanda att man måste tala öppet och kritiskt om invandringspolitiken – både om möjligheter och om utmaningar. Vi fördömer starkt rasism, hot och psykiskt våld – liksom de hot som riktats mot migrationsministern.

Man får fortfarande bli förälskad i finländare. I Finland kan man fortfarande söka skydd om man är i nöd. Till Finland får man komma för att arbeta på finländska arbetsvillkor. Det är meningar som ganska väl och heltäckande beskriver invandringens natur. Familjeband är den största, enskilda anledningen till att människor kommer till Finland. I den internationella solidariteten ingår att ta emot kvotflyktingar och människor som är i behov av asyl. Arbetsrelaterad invandring behövs i takt med att befolkningen blir äldre.

När det gäller invandringspolitiken så passar det gamla folkvisdomen ”I landet på landets sätt” (eller ”Ta seden dit man kommer”) fint. Det ska gälla såväl rättigheter som skyldigheter. Invandrare ska ha samma rätt till arbete och skyddsnätverk som finländare. Ingen får diskrimineras. Också skyldigheterna ska vara desamma: lagar och arbetsavtal ska efterlevas. Arbetslösa måste ta erbjudet arbete. Att lära sig språket är en viktig del av integrationen.

© Översättning: Merit Wager
%d bloggare gillar detta: